Linkovi

Izrael uveo sankcije Palestinskoj vlasti" hspace=2 src="/serbian/images/AP_israel_olmert_cabinet_19feb06_eng_195.jpg" width=195 align=right vspace=2 border=0>Izrael je uveo sankcije Palestinskoj vlasti, dan pošto su poslanici novoizabranog parlamenta, u kojem većinu ima radikalna islamistička grupa Hamas, položili zakletvu.

Izraelska vlada je odlučila da obustavi Palestinskoj vlasti redovne mesečne uplate poreskih i carinskih prihoda, u iznosu od 50 miliona dolara. Vršilac dužnosti izraelskog premijera Ehud Olmert izjavio je da Izrael ne može da održava kontakte sa organizacijom koja se zalaže za uništenje jevrejske države.

«Sa Hamasom, Palestinska vlast postaje teroristički režim», rekao je Olmert i dodao - «Izrael ne može da se složi sa tim.»

Izraelska vlada je takodje apelovala na SAD i Evropu da slede njen primer i da obustave pomoć Palestinskoj vlasti koja iznosi gotovo milijardu dolara godišnje. Istovremeno, Izraelska vlada je prihvatila zahtev SAD i odustala od nekih od drastičnijih mera, poput ekonomske blokade Pojasa Gaze. Vlada nije prihvatila preporuku ministarstva odbrane da se hiljadama Palestinaca zabrani ulazak u Izrael, kao i da se zabrani uvoz robe iz Pojasa Gaze. Portparol vlade Mark Regev tim povodom je rekao:

«Izrael neće učiniti ništa što bi zaustavilo humanitarnu pomoć palestinskom narodu.»

Hamas je ocenio uvodjenje sankcija od strane Izraela kao ucenu i odbacio zahteve medjunarodne zajednice da prizna jevrejsku državu i odrekne se nasilja. Novi predsedavajući palestinskog parlamenta je član Hamasa, Abdel Aziz Duveik.

«Mi ćemo nastaviti da se suprotstavljamo okupaciji, a ponekad i ne moramo suviše da vodimo računa o tome šta će svet reći.»

Hamas je nominovao 43-ogodišnjeg Ismaila Hanijea za mandatara nove vlade. Smatra se da je Hanije vodja pragmatičnijeg krila Hamasa i da ima dobre odnose sa poraženom i umerenijom strankom Fatah. Hanije je najavio da će sutra započeti konsultacije o sastavu vlade.

XS
SM
MD
LG