Linkovi

Muslimani smatraju da Zapad primenjuje dvostruke standarde


Nasilni protesti u muslimanskim zemljama povodom objavljivanja karikatura proroka Muhameda u Evropi, doveli su i do debate o granicama slobode izražavanja. Mnogi muslimani smatraju da Zapad primenjuje dvostruke standarde kada se radi o onom što se smatra dozvoljenim.

Odbijanje danskog premijera Andersa Foga Rasmusena da osudi list Jilands-Posten, koji je prvobitno objavio karikature proroka Muhameda, nisu dobro primili lideri mnogih muslimanskih zemalja, uključujući i jordanskog kralja Abdulaha.

«Uz dužno poštovanje prema slobodi štampe, očigledno je da sve što u negativnom svetlu prikazuje proroka ili vredja osećanja muslimana, treba da bude osudjeno.»

Parvez Ahmad, predsednik Saveta za američko-islamske odnose kaže da muslimani ovu kontroverzu ne sagledavaju kao pitanje slobode govora već kao napad na svoju religiju.

«Muslimani su se uvek zalagali za slobodu govora, još od prvih dana islamske države, od vremena proroka Muhameda. Sloboda govora je uvek bila ohrabrivana. Prema Koranu, Alah je i djavolu dao pravo da govori. Stoga, mi shvatamo da svi imaju pravo da kažu šta god žele, ali uz to ide i odgovornost.»

Izlivi gneva u islamskom svetu mogu da predstavljaju i reakciju na način na koji ih, prema njihovom mišljenju, Zapad tretira, kaže Širin Hanter, profesor u Centru za hrišćansko-islamsko razumevanje na univerzitetu «Džordžtaun» u Vašingtonu.

«U muslimanskom svetu je veoma snažno osećanje da su muslimani, bar tokom protekla dva veka, bili izloženi kolonizaciji i drugim pritiscima Zapada. Bilo je i drugih kriza – rat u Bosni, rat u Čečeniji i drugi konflikti koji su doveli do toga da muslimani smatraju da se njihovi zahtevi ili pritužbe jednostavno ne uzimaju u obzir.»

Neke muslimane koji žive na Zapadu takodje vredja ono što smatraju dvostrukim standardima u zakonima protiv podsticanja na mržnju i nasilje koji su nedavno usvojeni širom Evrope.

«O islamu i muslimanima se, ne samo u Evropi, već i u Americi, iznose veoma pogrdne stvari. Verski lideri kažu veoma pogrdne stvari o proroku Muhamedu, o Islamu o Alahu na način na koji to nije dozvoljeno za druge vere. Na neki način, ti verski lideri i javne ličnosti kažnu ružne stvari o Islamu i prolaze nekažnjeno.»

U SAD ne postoji federalni zakon o zabrani podsticanja na mržnju. U nadležnosti je sudova da, tumačeći ustav i zakone, presudjuju o tome šta su granice slobode govora, dok mediji mogu da budu tuženi za objavljivanje lažnih ili uvredljivih informacija. Predsednik Buš je nedavno pozvao vlade muslimanskih zemalja da obuzdaju nasilne proteste protiv objavljivanja karikatura preoroka Muhameda, ali i medije da se ponašaju odgovorno.

«Mi verujemo u slobodu govora, ali takodje prihvatamo da uz tu slobodu ide i odgovornost. Uz slobodu ide i odgovornost da se imaju u vidu i drugi.»

Neki na Zapadu, uključujući i danskog premijera Rasmusena, sugerisali su da bi muslimani mogli da koriste zapadne institucije za odbranu svojih prava i da tuže medije koji su objavili karikature proroka Muhameda, za uvredu njihove vere. Jedno muslimansko udruženje u Francuskoj najavilo je da namerava to i da učini.

XS
SM
MD
LG