Linkovi

Zanimljivosti o američkim predsednicima


U ponedeljak se u Americi slavi praznik Dan predsednika, osnovan u čast prvog od njih, Džordža Vašingtona. Ali to je istovremeno prilika za Amerikance da se podsete i drugih svojih predsednika.

Desetogodišnji istoričar-amater, Noa MekKalog, izdao je knjigu pod naslovom Neophodna knjiga o predsedničkim zanimljivostima. Nou neki nazivaju najmladjim američkim predsedničkim istoričarem, a on kaže da će i sam pokušati da osvoji taj položaj, daleke 2032. godine. Izveštaj je pripremila saradnica Glasa Amerike, Nensi Berdsli.

Noa MekKalog je već poznat američkoj javnosti. Pisao je izveštaje za magazine, pojavio se na televiziji i kao predstavnik za štampu konzervativne grupe Progres za Ameriku. Noa kaže da se za politiku zainteresovao tokom kampanje 2000. godine, kada je njegova škola sprovela imitaciju predsedničkih izbora. Zatim je pročitao knjigu o američkim predsednicima i odlučio da počne da prikuplja nebitne, ali interesantne detalje iz njihovih života.

”To su obični ljudi koji su služili na neobičnom položaju. Na primer, Lindon Džonson je svojoj ženi kupio venčani prsten u robnoj kući za dva i po dolara. Džordž Vašington je u trenutku inauguracije imao samo jedan zub, ali, suprotno rasprostranjenom uverenju, nije imao drvene veštačke zube. Takodje se zna da je bio izvanredan plesač.“

Noa MekKalog kaže da, suprotno verovanju, Ejbraham Linkoln nikada nije spavao u spavaćoj sobi Bele kuće koja nosi njegovo ime. Tokom Gradjanskog rata, kada su se Amerikanci okrenuli jedni protiv drugih, bio je veoma nepopularan. Tek nekoliko decenija kasnije, kaže Noa, shvaćeno je koliko je Linkoln bio veliki predsednik. Što se tiče njegove želje da se 2032. godine i sam kandiduje za predsednika, Noa MekKalog kaže da namerava da se kandiduje kao republikanac, ali da još nije odlučio šta će biti najvažnije teme njegove platforme.

”Neću izneti svoju platformu za sledećih 26 godina, jer ne znam kakvi će biti problemi, ali u ovom trenutku me brinu dva pitanja - socijalno osiguranje i mladalački dijabetes. Zbog toga deo svog honorara za knjigu poklanjam Fondaciji za istraživanje mladalačkog dijabetesa.“

Noa MekKalog dodaje da je shvatio da će mu biti važno poznavanje istorije, jer se u istoriji mogu naći odgovori za mnoge današnje probleme.

XS
SM
MD
LG