Linkovi

Sponzori pokušavaju da kroz Olimpijske igre poboljšaju imidž svojih korporacija 


Najveći deo od preko četiri milijarde prihoda Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) obezbedili su sponzori, odnosno velike korporacije. Iz narednog preiloga saznaćete koliko kompanije plaćaju da bi postale olimpijski sponzor i čemu se nadaju zauzvrat.

Sponzorsko olimpijsko selo u Torinu ja kao mali zabavni park u kome posetioci kompanije FIAT mogu da igraju stoni fudbal, a ljudi na izložbenom štandu Koka Kole mogu a probaju da postignu gol. Korporativno sponzorstvo olimpijskih igara danas je sastavni deo ove velike sportske manifestacije. Endrju Kolo iz Kanade, koji je bio na već osam olimpijskih igara, kaže da je komercijalizacija neophodna.


«Jeste da to čini Igre malo previše komercijalnim, ali istovremeno, bez sponzora ne bismo imali događaje kakve imamo. Ne bismo imali prvoklasnu organizaciju i sportiste koji se takmiče na najvišem mogućem nivou», kaže Endrju Kolo.

Jedan od glavnih sponzora olimpijskih igara je GE (DŽI-I), odnosno Dženeral Elektrik, kompanija koja plaća između 40 i 60 miliona dolara kako bi je povezivali sa zimskim igrama u Torinu. GE je takođe vlasnik mreže NBA, koja ima ekskluzivna prava na prenos Igara u Sjedinjenim Državama. Neke od troškova sponzorstva, GE nadoknađuje obezbeđivanjem preko 620 električnih generatora i osvetljenja za sva olimpijska borilišta. U sponzorskom selu, na GE štandu posetioce ćčeka virtuelna vožnja kroz ljudsko srce. Direktor kompanije za globalni marketing, Matejas Hensen, kaže da ova vožnja, kao i najveći deo njihove marketing kampanje, imaju za cilj da iskoriste interes javnosti za olimpijske igre i predstave GE kao lidera u tehnologiji zdravstvene zaštite, koja se tiče sporta.

«Olimpijske igre su najveća sportska manifestacija na svetu. Mi smo jako velika kompanija za infrastrukturu, tako da verujemo da naši proizvodi i usluge mogu da budu veoma korisne za igre», ističe Matejas Hensen.

Na izložbenom štandu Samsunga, legenda italijanskog skijanja Alberto Tomba potpisuje autograme, dok posetioci isporbavaju najnovije mobilne telefone i foto-aparate južno-korejskohg proizvođača. Luis Kim, koji radi za Samsung kaže da se kompanija nada da će kroz saradnju sa olimpijskim pokretom, koji je vrlo poznat i poštovan, uspeti da obezbedi veće poverenje javnosti.

«Očigledno da verovatno nećemo uspeti da vratimo uloženo preko noći, ali verujemo da bi ovo trebalo da bude naša dugogodišnja veza sa potrošačima širom sveta, i nadamo se da ćemo s vremenom uspeti da dobijemo njihovu naklonost», kaže Luis Kim.

Iako troškovi sponzorstva olimpijskih igara možda izgledaju preveliki, ne treba zaboraviti da se ove kompanije takmiče na svetskom tržištu. A stručnjaci za merketing uvek će vam reći da morate da potrošite novac kako bi ga zaradili.

XS
SM
MD
LG