Linkovi

Na Filipinima strahuju da je 1.800 stanovnika Huinsaugona nastradalo u velikom odronu zemlje


Na Filipinima strahuju da je 1.800 stanovnika nastradalo u velikom odronu zemlje

Vlasti su saopštile za sada pronađeno svega 57 preživelih i da su šanse da će ih biti još – sve manje. Za sada je pronađeno i 47 tela žrtava, a spasioce ometaju kiša koja bez prestanka pada, blokirani putevi i neprohodno lato. Višenedeljna jaka kiša najverovatnije i prouzrokovala klizište, smatraju filipinske vlasti, koje su evakuisale 11 drugih sela u toj oblasti zbog straha od novih odrona. Nada se pojavila ranije danas, kada je predsednica Filipina Glorija Arojo prenela izveštaje da su neki od preživelih, zatrpani u seoskoj školi, slali elektronske tekstualne poruke. Ti izveštaji međutim nisu potvrđeni, a svi pokušaji da se u školi pronađu preživeli, nisu bili uspešni. Predsednica Arojo uputila je vojsku u ugroženu oblast, a nekoliko zemalja, među kojima i Sjedinjene Američke Države, prikupljaju novčanu i druge vrste pomoći. Ujedinjene nacije saopštile su da šalju tim stručnjaka, koji će pomoći lokalnim zvaničnicima da utvrde šta im je sada najneophodnije, a odobrile su i hitnu novčanu pomoć od 50 hiljada dolara. Međunarodna federacija crvenog krsta i crvenog polumeseca izdvojila je 152 hiljade dolara, Sjedinjen Države su poslale dva ratna broda u tu oblast kako bi pomogli spasilačke napore, dok je Australija obećala 740 hiljada dolara u najkraćem mogućem roku.

Hamas preuzeo kontrolu nad novim palestinskim parlamentom

Radikalna palestinska grupa Hamas preuzela je kontrolu nad novim palestinskim parlamentom i odbila da prizna Izrael, naglašavajući da neće biti mirovnih razgovora, sve dok se nastavlja ono što oni nazivaju izraelskom okupacijom i agresijom. Međutim, govoreći na ubodnoj sednici skupštine u Ramali, prvi čovek Hamasa Ismail Hanijeh (Haniyeh) rekao je da će organizacija pokušati da postigne kompromis sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom, koji je ranije apelovo na Hamas da poštuje mirovne sporazume sa Izraelom, i ujedno pozvao Izrael da ne kažnjava Palestince zato što su glasali za Hamas, koji Izrael, Sjedinjene Američke Države i Evropska unija smatraju terorističkom grupom. Za predsednika skupštine, u kojoj su od 132 poslanika 74 članovi Hamasa izabran je univerzitetski profesor Aziz al-Duvaik (Duwaik).

Pakistanska zabranila proteste u Islamabadu

Pakistanska vlada uvela je zabranu protesta u prestonici Islamabadu uoči sutrašnjih najavljenih demonstracija zbog karikatura na kojima se ismeva prorok Muhamed. Zabrana je uvedela nakon što je protekle nedelje u nasilnim protestima u Pakistanu poginulo pet osoba. Ogorčenje muslimanskog sveta zbog spornih crteža dovelo je do pogibije najmanje 11 osoba u Libiji i spaljivanja italijanskog konzulata u Bengaziju. Nemiri u Libiji izbili su nakon što je italijanski minisar za reforme Roberto Kalderoni u javnosti nosio majicu sa karikaturama proroka Muhameda. Kaledoroni je danas podneo ostavku. Najmanje 10,000 muslimana i ove subote se okupilo na Trafalgar Skveru u Londonu, a po prvi put su protesti zabeleženi i u SAD, gde su američki muslimani održali mirne demonstracije ispred danskih konzulata u Njujorku i Los Andjelesu. O tome opširnije – u drugom delu programa.

Iran pozdravlja svaki predlog koji bi mu dozvolio da se bavi aktivnostima obogaćivanja uranijuma

Iranski šef diplomatije Manoučer Motaki izjavio je da će pozdraviti svaki prikladan predlog Medjunarodne agencije za atomsku energiju koji bi Teheranu dozvolio da se bavi ograničenim aktivnostima obogaćivanja uranijuma. Dan ranije, Francuska novinska agencija, pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore, javila je da je takvu mogućnost nagovestio šef Agencije za atomsku energiju, Mohamed El Baradej. Medjutim, medjunarodna agencija do sada nije javno komentarisala akav plan.

Film Jasmile Žbanić "Grbavica" osvojio ”Zlatnog medveda“

Film Jasmile Žbanić "Grbavica" osvojio je večeras "Zlatnog medveda" na ovogodišnjem 56. filmskom festivalu u Berlinu. Pobednički film "Grbavica" je priča o bosanskim ženama koje pate od posttraumatskog stresnog sindroma, jer su ih sustematski silovali srpski vojnici tokom rata u BiH. "Srebrnog medveda" dobila su dva filma: "Offsajd" iranskog reditelja Džafara Panahija i “Sapun” danskog reditelja Pernile Fišer Kristensen, dok je nagradz na najboljeg reditelja osvojio Britnac Majkl Vinterbotom za film "Put za Gvantanamo”.


XS
SM
MD
LG