Linkovi

Kondoliza Rajs planira da od arapskih saveznika traži jedinstveni stav za pružanje pomoći Hamasu


Državni sekretar Kondoliza Rajs posetiće iduće nedelje neke od ključnih arapskih država nastojeći da objedini stav o pomoći palestinskoj vladi koju predvodi Hamas. U okviru toga, Bušova administracija tražila je od palestinske vlasti da vrati 50 miliona dolara nepotrošene američke pomoći.

Sekretar Rajs posetiće Egipat, Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate, sa ciljem da izgradi jedinstven front prema pitanju pružanja pomoći palestinskoj vladi, predvodjenoj Hamasom, koja ne priznaje Izrael i neće da se odrekne terorizma. Sjedinjene Države, Evropska unija, Rusije i Ujedinjene nacije saopštile su prošlog meseca da će razmotriti svoju pomoć Palestincima u svetlu staviova koje Hamas ima prema mapi za mir.

Na konferenciji za štampu u Stejt departmentu, predstavnik Šon MekKormak rekao je da će sekretar Rajs tražiti od svojih arapskih saveznika da upute jasnu poruku Hamasu da mora da ispunjava obaveze prema medjunarodnoj zajednici:

”Podstičemo ih da naprave pravilan izbor jer to vodi ka miru. U tom slučaju postojaće partner za pregovore. Pozivamo i pozivaćemo sve zemlje da razmotre svoju pomoć Palestincima u svetlu odluka koje Hamas bude doneo.“

Bušova administracija najavila je reviziju celokupne pomoći Palestincima odmah pošto je Hamas objavio neočekivanu pobedu na parlamentarnim izborima 25. januara. Bušova administracija je pod jakim pritiskom Kongresa da ni pod kojim uslovima ne pruža direktnu pomoć vladi predvodjenoj Hamasom. Ali predstavnik MekKormak je rekao da će američka humanitarna pomoć verovatno nastaviti da stiže Palestincima preko Ujedinjenih nacija i nedržavnih organizacija.

Oko trećine američke pomoći - ukupno oko 80 miliona dolara - predvidjeno je ove godine za Palestinski izbeglički fond Ujedinjenih nacija, čiji su tradicionalno najveći darodavac Sjedinjene Države.

XS
SM
MD
LG