Linkovi

Angela Merkel i Toni Bler za pojačani diplomatski pritisak na Iran


Lideri Nemačke i Britanije, Angela Merkel i Toni Bler, razgovarali su danas u Berlinu o načinima za pojačavanje diplomatskog pritiska na Iran zbog njegovog nuklearnog programa.

Sastanak Bler-Merkel bio je usredsredjen na moguće akcije za prevazilaženje spora izmedju Irana i medjunarodne zajednice oko iranskog nuklearnog programa. Posle razgovora oboje su istakli potrebu za diplomatskim rešenjem, kako je gospodja Merkel to objasnila preko prevodioca:

Nemačka, Francuska i Ujedinjeno kraljevstvo veoma su tesno saradjivali i dali važan doprinos medjunarodnoj zajednici, time što su jasno predočili da je Iran prešao crvenu liniju. Takodje smo razgovarali o stepenu diplomatskih nastojanja potrebnih za predočavanje Iranu koje korake treba da preduzme da bi ponovo omogućio saradnju, izjavila je Angela Merkel.

Ni ona ni Toni Bler nisu izneli pojedinosti. U ranijim pregovorima sa Iranom evropske zemlje su nudile ekonomske i političke olakšice ako Teheran bude poštovao svoje obaveze prema sporazumu o neširenju nuklearne tehnologije. Ranije ovog meseca, Medjunarodna agencija za atomsku energiju predala je slučaj Irana Savetu bezbednosti, pošto je ta zemlja obnovila aktivnosti na obogaćivanju uranijuma. Iran tvrdi da samo želi da izgradi nuklearnu elektranu, ali Sjedinjene Države i vodeće evropske zemlje sumnjaju da se iza toga krije plan o izgradnji nuklearnog oružja.

Pored ovoga, Angela Merkel i Toni Bler su razgovarali o tri uslova koje bi Hamas trebalo da ispuni dok se priprema da osnuje novu palestinsku vladu. Gospodja Merkel je i o tome govorila uz pomoć prevodioca:

Najpre treba da se odupru upotrebi sile, rekla je nemački kancelar. Zatim, treba da poštuju pravo Izraela na postojanje. I treće, moraju da prihvate do sada sprovedene poteze u ukupnom mirovnom procesu. Smatramo da je ispravno da Evropa jasno i nedvosmisleno kaže koji uslovi moraju da budu ispunjeni za dalje napredovanje mirovnog procesa, izjavila je Angela Merkel.

Britanski premijer Toni Bler je dodao da medjunarodna zajednica želi da pomogne Palestincima da izgrade državu sposobnu za opstanak, kada i ako se budu odrekli nasilja i prihvatili postojanje Izraela.

XS
SM
MD
LG