Linkovi

Đukanović: Mi imamo većinu i ta će se većina pokazati u svakom modelu


Mi imamo većinu i ta će se većina pokazati u svakom modelu, rekao je crnogorski premijer Milo Đukanović komentarišući preporuke EU. On tvrdi da je zadata većina dostižna, ali da je problem u tome što se kroz ovaj model ugrađuje konstrukciona greška koja nosi opasnost po stabilnost Crne Gore.

Crnogorski premijer nije precizirao na kakvu konstrukcionu grešku misli, ali se vjerovatno radi o pretpostavljenoj situaciji da za nezavisnost glasa nedovoljna većina od recimo 53 ili 54 odsto izašlih. On je poručio autorima da moraju biti svjesni odgovornosti koju na sebe preuzimaju kreirajući ovakva rješenja.

Đukanović nije želio da odgovori hoće li Crna Gora možda raspisati referendum po svom važećem zakonu, ali je naglasio da će vlast definitivan stav o preporukama EU zauzeti u nekoliko narednih dana.

Premijer nije želio da spekuliše šta će se desiti ukoliko aktuelna vlast odbije preporuke EU, ali je siguran da će vlast, kako je rekao, donositi najbolje odluke za budućnost Crne Gore.

Srpska narodna stranka koja je bojkotovala dosadašnji referendumski proces, zatražila je danas da opozicija pod hitno održi sastanak i saopšti odluku u vezi sa predlogom Brisela za organizovanje referenduma u Crnoj Gori.

«U pitanju je najkrupnija odluka u novijoj istoriji Crne Gore, a tiče se očuvanja zajedničke države, pa je normalno i neminovno obezbijediti jedinstvo stava između zvanične Srbije i opozicije koja hoće državu sa Srbijom», kazao je potpredsjednik SNS Goran Danilović.

Crnogorski mediji prenose izjavu direktora Međunarodne krizne grupe za Balkan Džejmsa Lajona koji je ocijenio da Crna Gora ne bi snosila konkretne posljedice ako odbije predlog Evropske unije o organizovanju referenduma i dodao da se taj model može modifikovati.

Ako Crna Gora odbije taj predlog, EU će možda biti ljuta neko vrijeme, ali će to trajati svega mjesec ili dva, rekao je Lajon.

S druge strane, zamjenik sekretara Venecijanske komisije Tomas Markert ocijenio je da bi se u slučaju odbacivanja preporuka Evropske unije o referendumu Crna Gora mogla naći u nezgodnoj poziciji.


XS
SM
MD
LG