Linkovi

Međunarodna krizna grupa za nametanje nezavisnosti kao rešenja za konačni status Kosova


Medjunarodna zajednica mora da se pripremi za mogućnost nametanja nezavisnosti za Kosovo, umesto što pokušava da uskladjivanjem stavova Prištine i Beograd dodje do rešenja koje bi bilo neodredjeno i nestabilno, ocenila je u svom novom izveštaju o Kosovu Medjunarodna krizna grupa, nevladina organizacija koja objavljuje analize o kriznim područjima na svetu.

«Ključno pitanje u procesu odredjivanja konačnog statusa jeste stvaranje Kosova koje ima najveće šanse za trajnu stabilnost i razvoj. Iako sporazum Beograda i Prištine ostaje poželjan u teoriji, malo je verovatno da će srpska vlada dobrovoljno pristati na vrstu nezavisnosti koja je potrebna za dugoročno stabilno rešenje, koliko god ta nezavisnost bila uslovna ili ograničena. Zato se medjunarodna zajednica, a posebno specijalni izaslanik UN-a Marti Ahtisari, moraju pripremiti da rešenje nametnu, ma koliko to diplomatski bilo «bolno», ističe se u izveštaju Medjunarodne krizne grupe.

U tekstu se dodaje da to ne oslobadja albansku većinu na Kosovu nijedne od njenih obaveza, jer ona mora ponuditi paket zagarantovanih prava kosovskim Srbima i drugim manjinama u najmanje tri oblasti – centralnim institucijama, decentralizaciji i kulturnom i verskom nasledju. Sporazum o decentralizaciji, koji najpre treba da se postigne zahvaljujući posredovanju Ahtisarija i njegovog tima, zatim treba da se primenjuje pod medjunarodnim nadzorom tri godine, kao što je bio slučaj sa Ohridskim sporazumom u Makedoniji, ocenjuje Medjunarodna krizna grupa. Pregovarači iz Prištine trebalo bi da odmah započnu direktne pregovore sa Srpskom pravoslavnom crkvom na Kosovu o zaštiti verskog nasledja. Tek kada se sav taj posao obavi, Kontakt grupa treba biti spremna da načini formalne i zvanične korake ka priznavanju kosovske nezavisnosti, navodi se u izveštaju.

Dok je nova rezolucija UN-a ključna za postizanje nezavisnosti Kosova, bilo koja nova medjunarodna misija na Kosovu trebalo bi da se uspostavi u dogovoru sa novom državom, i da ima manja ovlašćenja od onih koje u BiH uživa Visoki predstavnik medjunarodne zajednice. Organizacija takodje ocenjuje da bi medjunarodna zajednica trebalo da se aktivnije angažuje na severnom Kosovu, i posebno Mitrovici, gde prema oceni te organizacije srpske paralelne strukture prkose UNMIK-u i kosovskim privremenim institucijama. «Prepuštanje kosovskoj vladi da pokušava da integriše severni deo bila bi «pozivnica za nasilni raspad». Prelazna medjunarodna uprava u toj oblasti je jedino razumno rešenje» kaže se u izveštaju Medjunarodne krizne grupe.

MKG kosovskim Albancima takodje preporučuje da stvore plan izgradnje multi-etničkog državnog identiteta za Kosovo, i uključe kosovske Srbe u pregovore, dok srpskim pregovaračima savetuje da se koncentrišu na obezbedjivanje maksimalnog stepena zaštite prava kosovskih Srba, veće razvojne pomoći kosovskim Srbima i samoj Srbiji, upostavljanje adekvatnih institucionalnih veza izmedju Srbije i kosovskih Srba i uzdržavanje od senzacionalističke i nacionalisitčike retorike. Takodje, MKG kosovskim Srbima preporučuje da počnu razvoj struktura kroz koje će moći da funkcionišu kao politički samodovoljna zajednica unutar nezavisnog Kosova, i da za to traže medjunarodnu podršku.

XS
SM
MD
LG