Linkovi

U Bagdadu oteti generalni direktor Međunarodne banke u Basri i njegov sin


Iračka policija je saopštila da su otmičari odeveni u uniforme pripadnika iračkih specijalnih snaga, iz njegove kuće u Bagdadu oteli generalnog direktora Međunarodne banke u Basri i njegovog sina, prethodno pobivši pet njihovih telohranitelja. Policija je saopštila da otmičari još nisu postavili nikakve zahteve za oslobođenje otetih. Na severu Bagdada, policija je da je pronašla tri neidentifikovana muška leša. Pobunjenici su u međuvremenu poigli u vazduh jedan naftovod. Iračka vlada i javnost za to vreme izražavaju veliko nezadovoljstvo zbog novih slika iz zatvora Abu Graib, koje je prikazala jedna australijska televizijska stanica.

Pakistan pozvao ambasadora iz Kopenhagena

Nastavljaju se i protesti zbog objavljivanja karikatura proroka Muhameda, a Pakistan je u međuvremenu pozvao svog ambasadora u Danskoj «na konsultacije». Prethodno je Danska zatvorila svoju ambasadu u Islamabadu. Pakistanska policija je pritvorila osnivača ekstremističke organizacije Laškar-e-taiba, da bi ga sprečila da podstiče proteste, a sveštenici u Pešavaru nude nagradu od više od milion dolara za ubistvo autora karikatura.

Bil Klinton u Islamabadu

Bivši predsednik Bil Klinton, koji upravo u Pakistanu obilazi područja pogođena prošlogodišnjim zemljotresom i pokreće projekat za borbu protiv virusa HIV i side, izjavio je da je objavljivanje tih karikatura bilo greška, ali da su protesti muslimana ispunjeni nasiljem upropastili priliku za građenje mostova sa Zapadom. Klinton je rekao da se oštro protivi objavljivanju karikatura koje su uvredljive za muslimane i da nema ništa protiv protesta, dokle god su miroljubivi. Klinton je jutros doputovao u Islamabad i razgovarao sa predsednikom Pervezom Mušarafom i premijerom Šaukatom Azizom.

Lavrov izrazio nadu da će Hamas postati legitimni učesnik mirovnog procesa

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov je danas izrazio nadu da će Hamas ipak na posletku postati legitimni učesnik bliskoistočnog mirovnog procesa i da najavljeni razgovori idućeg meseca u Moskvi treba da doprinesu takvom ishodu. Dodajmo da je ruski ministar odbrane Sergej Ivanov prethodno izjavio da bi Moskva snabdevala Palestinsku upravu vojnom opremom jedino uz izraelsku saglasnost.

Izrael najavljuje ograničenja Palestincima

Vršilac dužnosti izraelskog premijera Ehud Olmert za to vreme razmatra uvođenje Palestincima oštrih ograničenja, posle za sutra planiranog polaganja zakletve novog palestinskog parlamenta. Pored ostalog, Izrael je saopštio da će sprečiti Hamasove poslanike iz Pojasa Gaze da dođu na sutrašnju svečanost u Ramali. Izraelski list «Haarec» je nagovestio da će polaganje zakletve da se obavi preko video linka. Inače, susret turskog ministra inostranih poslova Abdulaha Gula i vođe Hamasa, Halida Mešala, izazvao je oštre izraelske reakcije. Portparol Izraelske vlade je upitao kako bi se Turska osećala ako bi Izrael pozvao Abdulaha Očalana, kurdskog lidera čija je Kurdistanska radnička partija podigla 1984. krvavi ustanak.

XS
SM
MD
LG