Linkovi

Erhard Busek: Može li Srbija da upravlja Kosovom ili bi to dovelo do novih sukoba?


Do kraja ove godine potrebno je imati plan za dalje korake u rešavanju kosovskog pitanja, a ne dogovoreno konačno rešenje, izjavio je u Vašingtonu Erhard Busek, specijalni koordinator Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope.

Na izlaganju u Vudro Vilson centru, i u ekskluzivnom razgovoru za Glas Amerike, Busek je razmotrio problem rešavanja kosovskog statusa, kao i tempo kojim se zemlje regona približavaju Evropskoj Uniji.

Problem u rešavanju pitanja kosovskog statusa leži u činjenici da su kosovski Albanci uvereni da su već nezavisni i da to samo treba da se ozvaniči, dok srpska strana govori da je Kosovo deo Srbije, istakao je Erhard Busek. «Iako neki partneri veruju da se problem može rešiti odmah, brzo rešenje moglo bi da stvori nove probleme» naglasio je koordinator Pakta za stabilnost.

Busek: Na Kontakt grupi je da donese odluku o tome, a to je naravno mešovita grupa različitih učesnika. Mislim da je zajedničko evropsko ubedjenje da je potrebno da se što pre moguće razvije strategija, plan za dalje aktivosti. Šta su naredni mogući koraci, i šta bi moglo da bude krajnje rešenje - to još nije utvrdjeno. Ali je potrebno brzo razviti taj plan, jer samo pričati o principima nije dovoljno.

Busek ocenjuje da u ovom trenutku nijedan srpski političar nije spreman da prihvati odgovornost za konačno rešenje kosovskog pitanja.

Glas Amerike: Da li srpski lideri i mediji u dovoljnoj meri javnosti predočavaju mogućnost da Kosovo stekne nezavisnost?

Busek: Mislim da ste u pravu da se propušta mogućnost šire rasprave, i zato bi šok, ako do odredjenog rešenja dodje, mogao da bude još veći. Ali uvek postavljam pitanje – ako Srbija želi da upravlja Kosovom, da li je ona zaista u stanju da to učini ili bi to dovelo do novih bitaka? Nadam se da smo naučili istorijsku lekciju koliko ti sukobi mogu da budu strašni.

Busek je u toku svog izlaganja u Vudro Vilson centru posebno naglasio da je Srbija potrebna kao partner celom regionu i Evropskoj Uniji, i da njena budućnost mora biti ulazak u Uniju. Ističući da je perspektiva ulaska u EU i NATO pokretačka snaga za zemlje regiona, koordinator Pakta za stabilnost ukazao je da se države Balkana različitim tempom približavaju Uniji. Pregovori SCG o pridruživanju mogli bi biti ugroženi zbog izostanka saradnje sa Haškim sudom, ali konkretno to pitanje nema uticaja na odnose Beograda sa Paktom za stabilnost, već je to problem koji Srbija mora da reši zarad sopstvenog interesa kaže Busek.

Busek: Mislim da je saradnja Pakta za stabilnost sa Srbijom izuzetno dobra. Čuli smo mnoge priče o uspehu i stvari se dobro razvijaju. Problemi i zastoji više nastaju na političkoj strani, kada je reč o drugim pitanjima koja nisu u domenu Pakta za stabilnost i nadam se da će se ona rešiti jer Srbija može da bude izuzetan partner, ne samo za regiju nego i Evropu u celini» konstatovao je Busek.

On je medjutim, u toku svog izlaganja upozorio da Srbija ne ide postojano napred, već da posle jedne dobre godine usledi jedna loša. Erhard Busek je takodje najavio da se radi na takozvanoj «izlaznoj strategiji» i postepenom ukidanju Pakta za stabilnost, koji bi, kako je rekao, najkasnije do 2009. godine trebalo da bude zamenjen regionalnim organizacijama. Region Balkana mora da «odraste» i preuzme odgovornost za svoj razvoj, zaključio je Busek.

XS
SM
MD
LG