Linkovi

Vuk Drašković: Srbiji dat rok do kraja februara da izruči Mladića Haškom tribunalu


Vlastima u Beogradu ostalo je još samo malo vremena da ispune obaveze prema Haškom tribunalu i time ne ugroze približavanje Evropskoj uniji.

Potpredsednik srpske Vlade Miroljub Labus tvrdi da vlasti sada imaju mnogo više informacija nego ranije o skrivanju haških optuženika, a povodom rokova za njihovo izručenje tvrdi da se sada trči trka protiv vremena i da je na raspolaganju samo još par nedelja.

Međutim, ministar spoljnih poslova Srbije i Crne Gore Vuk Drašković tvrdi da je Srbiji dat rok do kraja februara da izruči Ratka Mladića Haškom tribunalu. Posle susreta sa predsedavajućim OEBS-a, belgijskim ministrom inostranih poslova Karelom de Guhtom, ministar Drašković je na pitanje da li će vlasti ispuniti tu obavezu, odgovorio da treba pitati ministra odbrane, predsednika Vlade i šefa Bezbednosno informativne agencije.

Odmah se oglasio i prozvani ministar odbrane Zoran Stanković i izrazio nadu da će najnovije mere koje vlasti u Srbiji preduzimaju na lociranju Ratka Mladića uroditi plodom i očekivanje da bi to moglo uskoro da se desi.

Da je za odnos sa Haškim tribunalom važna i saradnja vlasti državne zajednice pokazuje i nemogućnost Parlamenta Srbije i Crne Gore da usvoji Zakon o zamrzavanju imovine haških optuženika koji su u bekstvu. Ni u četvrtom pokušaju Parlament nije mogao da okupi većinu za izglasavanje tog Zakona jer na sednicu nisu došli poslanici vladajuće crnogorske koalicije.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim sudom Rasim Ljajić rekao je da bi usvajanje zakona bio važan korak u ispunjavanju međunarodnih obaveza i da vlasti moraju učiniti sve da na drugi način pokažu spremnost da ispune te obaveze i ako general Mladić bude u Hagu, onda će i Zakon o zamrzavanju imovine biti sasvim suvišan.

XS
SM
MD
LG