Linkovi

Džoi Čik 25 hiljada dolara poklanja  dobrotvornoj organizaciji “Pravo na igru”


Dobitnici zlatnih medalja na olimpijskim igrama imaju obavezu da se pojave pred novinarima na zvaničnim konferencijama za štampu, nakon dodeljivanja medalje. Najčešće im se postavljaju pitanja o tome kako su pobedili, kako se osećaju i o njihovoj prošlosti. Medjutim, američki takmičar u brzom klizanju Džoi Čik (Joey Cheek), koji je u ponedeljak osvojio zlatnu medalju na stazi od 500 metara, imao je nešto drugo na umu.

Pre nego što je iko mogao da postavi pitanje američkom klizaču Džoiu Čiku, on je dao sopstveni ton konferenciji za štampu.

“Imam jedinstveno iskustvo i jedinstvenu priliku ovde, i to ću iskoristiti sada, dok mogu.”

Rekavši to, Čik je kazao da mu je uz blagoslov i pomoć mnogih omogućeno da se takmiči na dve Olimpijade i da sada želi da to na neki način vrati.

”Najbolji način da se za to zahvalim jeste da pomognem nekom drugom.”

Čik je rekao da će celokupnu sumu od 25 hiljada dolara, koju dobitinicima zlatne medalje kao dopunsku nagradu dodeljuje Američki olimpijski komitet, pokloniti dobrotvornoj organizaciji “Pravo na igru”. Ta grupa okuplja bivše olimpijske takmičare i profesionalne atletičare širom sveta koji podržavaju korišćenje sporta za širenje razvoja, zdravlja i mira.

26-togodišnji Čik je rekao da ga je na to inispirisao Norvežanin Johan Olav Kos, koji je osvojio tri zlatne medalje u brzom klizanju na Olimpijadi 1944. Kos je svoju dopunsku nagradu poklonio dobrotvornoj organizaciji koju je sam osnovao i nazvao je “Olimpijska pomoć”, a koja je sada poznata kao “Pravo na igru”.

Čik se sastao sa Kosom u Torinu, ujutro uoči trke, i rekao mu da bi želeo da pomogne njegovoj organizaciji ako bude imao sreće da osviji medalju i dopunsku novčanu nagradu.

“Sada imam priliku da učinim nesto slično. Nadam se da ću moći da pomognem nekim ljudima i krenem njegovim uzvišenim primerom.”

Džoi Čik je tražio da nejgov prilog od 25.000 dolara bude iskorišćen za pomoć hiljadama sudanske dece, koja su sada izbeglice u Čadu. On namerava da poseti tu afričku zemlju kada to bude bezbedno.

“Nadam se da ću, čim situacija postane nešto stabilnija, posetiti tu zemlju. Mislim da u dva od tri sela imate logore organizacije “Pravo na igru”, koji imaju svoje trenere koji podučavaju ljude u sportu i zdravstvenim procedurama.“

Džoi Čik je dodao da će zatražiti od olimpijskih sponzora da doprinesu istu sumu kao i on za projekat ” Pravo na igru“. On se takodje nada da će prikupiti još neka sredstva. Čik je jedan od omiljenih atletičara i sam kaže da će, ukoliko osvoji još neku medalju, i tu novčanu nagradu pokloniti programu ”Pravo na igru.”

XS
SM
MD
LG