Linkovi

SAD odgovorne za 25 posto emisije gasova koji izazivaju klimatske promene u svetu


U izveštaju koji je objavio nezavisni istraživački centar Pju o globalnim klimatskim promenama apeluje se na Sjedinjene Države da preduzmu ozbiljnije akcije za smanjenje oslobadjanja industrijskih gasova koji, kako naučnici veruju, uzrokuju globalno zagrevanje.

U pomenutom izveštaju se takodje apeluje na administraciju predsednika Buša da se priključi globalnim razgovorima za ograničenje gasova koji izazivaju efekat staklenika:

Novi izveštaj je fokusiran na činjenicu da su Sjedinjene Države najveći zagadjivač na svetu. Iako čine pet posto svetske populacije, SAD su odgovorne za 25 posto emisije gasova koji izazivaju klimatske promene u svetu, a ta situacija se neprestano pogoršava. Sekretarijat za energetiku navodi da je emisija ugljen dioksida u Sjedinjenim Državama porasla za 18 posto od 1990. godine, a da će do 2030. porasti za još 37 posto. Izveštaj Pjuovog centra za klimatske akcije predstavlja kulminaciju dvogodišnjeg projekta koji je obuhvatio poslovne, vladine i netečevinske organizacije. Analitičar tog centra Viki Arojo kaže da je centar izradio mapu za akcije, koje obuhvataju sve oblasti američke ekonomije.

”Ovaj plan predvidja kako političke odluke koje promovišu tehnološki razvoj tako i uvodjenje nove tehnologije na jeftin i pragmatičan način. Neki veruju da je odgovor na klimatske promene u tehnološkim inicijativama. Drugi kažu da je ograničenje emisije štetnih gasova jedini odgovor. Prema našem planu potrebno je i jedno i drugo.“

Na vrhu liste preporuka je program kojim bi se ograničilo ispuštanje štetnih gasova iz velikih zagadjivača, kao što su elektrane. Slično modelu primenjenom u Evropskoj uniji, ovaj plan predvidja mogućnost da kompanije koje ispuštaju manje ugljen dioksida prodaju svoju dozvoljenu količinu emisije štetnih gasova kompanijama koje ispuštaju više nego što im je dozvoljeno.

Viki Arojo kaže da u osnovi toga leži obaveza o izveštavanju o tome koliko ko ispušta gasova, a zatim i prinudno smanjenje njihovog ispuštanja, dok se administracija predsednika Buša zalaže za dobrovoljne redukcije.Podpredsednik vodeće gasne i električne kompanije SINERDŽI, Džon Stovel, kaže da sve veći broj multi nacionalnih kompanija, poput Šela, Britiš petroliuma-a i Vrlpula, podržava obaveznu kontrolu ispuštanja štetnih gasova:

”I dalje ćemo davati do znanja američkoj administraciji i članovima Kongresa da smo zainteresovani da što pre preduzmemo mere. Ne treba čekati, jer smo sada u situaciji da donesemo mudre odluke. Treba samo da znamo kakva su pravila i mi ćemo postupiti u skladu sa njima.“

Plan Pjuovog centra za klimatsku akciju takodje preporučuje nova investiranja u nauku i tehnologiju, veću efiksnost zgrada i proizvoda, veću proizvodnju obnovljivih goriva poput etanola i biomase i izdvajanje ugljenika iz gasova nastalih sagorevanjem uglja. Analitičar Viki Arojo kaže da su američke države i regije preduzele impresivne inicijative, ali da one jednostavno nisu dovoljne.

“Biće to pojedinačni pristup, ljudi neće znati od države do države kakve su njihove obaveze. U tome nema logike. Potrebna nam je federalna politika i to je ono što pokušavamo da promovišemo.“

Ona ističe da ta federalna politika mora da obuhvati predanost Sjedinjenih Država učesšću na medjunarodnim klimatskim pregovorima i dodaje da akcija na svim tim frontovima mora početi sada. Dalja odlaganja, navodi se u izveštaju centra Pju, samo će otežati i učiniti skupljim izazove koji su pred nama.

XS
SM
MD
LG