Linkovi

Turska otvorila vrata radikalnoj palestinskoj grupi Hamas


U Ankaru doputovala petočlana delegacija Hamasa na čelu sa jednim od lidera, Haledom Mašalom. Ovaj potez Turske sigurno će naići na negodovanje dva ključna saveznika Ankare - SAD i Izraela. Odraz kontroverzne prirode ove posete je i provobitno saopštenje da će delegaciju Hamasa primiti turski premijer Redžep Tajip Erdogan. Medjutim, nekoliko sati posle dolaska delegacije Hamasa, kancelarija premijera je saopštila da do najavljenog sureta neće doći. Umesto toga, Mašal i njegovi saradnici sastaju se sa predstavnicima vladajuće turske Stranke za pravdu i razvoj u njenom sedištu u Ankari. Očekuje se de će u tim razgovorima učestvovati i ministar spoljnih poslova, Abdulah Gul.

Zapadne diplomate navode da će poseta delegacije Hamasa naneti štetu snažnim odnosima Turske sa Izraelom. Ti odnosi, čiju važnu komponentu predstavlja i vojna saradnja, već su bili uzdrmani izjavom premijera Erdogana, od pre dve godine, da Izrael vodi kampanju državnog terorizma protiv Palestinaca. Šef diplomatije Gul je nastojao da odbrani odluku turske vlade da primi zvaničnike Hamasa, rekavši da je do posete došlo na zahtev te palestinske organizacije i da je uloga njegove zemlje da pomogne u obezbedjivanju mirne koegzistencije Izraelaca i Palestinaca.


Gul je takodje rekao da, pošto je Hamas pobedio na demokratskim izborima, sada mora i da se ponaša na demokratski način. Turski ministar je dodao da je telefonom razgovarao sa šefom izraelske diplomatije, Cipi Livni, da bi objasnio prirodu razgovora turskih zvaničnika sa predstavnicima Hamasa. Gospodja Livni je, medjutim, izrazila protivljenje Izraela razgovorima sa, kako je rekla, jednom teroristčkom organizacijom. Turski zvaničnici koji su upoznati sa posetom delegacije Hamasa, tvrde da je ona organizovana u poslednji čas i da je tursko ministarsvo inostranih poslova bilo protiv tog koraka. Veruje se da su na odluku o razgovorima sa Hamasom uticali visoki zvaničnici vladajuće turske Stranke za pravdu i razvoj, koja ima korene u političkom islamu. SAD i Evropska unija i dalje smatraju Hamas za terorističku organizaciju i zahtevaju da se odrekne nasilja, razoruža i prizna Izrael, kao preduslov za otvaranje dijaloga. Analitičari navode da bi odluka Turske da ne sledi politiku SAD i EU u ovom slučaju mogla da donese Ankari poene u muslimanskom svetu, ali da će sigurno naneti štetu odnosima Turske sa zapadnim saveznicima.

XS
SM
MD
LG