Linkovi

Manuel Baroso: Hag ne sme da ugrozi pregovore Srbije i Crne Gore sa EU


Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso izrazio je očekivanje da će sporazum o stabilizaciji i pridruživanju SCG sa EU biti potpisan ove jeseni .

“Od izuzetne je važnosti da dosadašnji napredak u pregovorima ne bude ometen nesaradnjom sa Tribunalom u Hagu“, rekao je Baroso na konferenciji za novinare posle razgovora sa predsednikom SCG Svetozarom Marovićem.

Predsednik Evropske komisije Manuel Baroso izjavio je u Beogradu da Evropska unija ostaje čvrsto posvećena evopskoj budućnosti Srbije i Crne Gore, ali da Beograd mora da reši teške izazove sa kojima se suočava.

“Danas ovede želim da vam saopštim poruku nade, poruku uverenja i poruku podsticaja da je prvi značajan korak, pokretanje pregovora o sporazumu o stabilizaciji, uzdigao odnose SCG i EU na novi nivo“, rekao je Baroso u obraćanju u skupštini državne zajednice.

U osvrtu na izazove sa kojima se SCG suočava, on je ukazao da referendum o državno-pravnom statusu Crne Gore mora da se održi u skladu sa evropskim standardima, uz dogovor uključenih strana, ocenivši da će od toga zavsiti odnosi Crne Gore sa Srbijom i EU, ali i stabilnost u regionu.

“Nije tajna da se SCG nalazi pred teškim izazovima i sigurno ćete mnogo dobiti njihovim rešavanjima i da će to omogućiti da okrenete novi list i da energiju usmerite na budućnost”, dodao je Baroso.

Okončanje pregovora o budućem statusu Kosova, kako je rekao, koristiće svim zajednicama koje tamo žive, i zbog toga je važno da se sve strane konstruktivno uključe u pronalaženje rešenja.

“Najzad, moguće je da se održivo rešenje za Kosovo nalazi u okviru EU, ukoliko je to ono što gradjani žele, a unutar EU granice imaju mali značaj“, rekao je Baroso.

Naravno, jedan od glavnih izazova je potreba pune saradnje sa Haškim tribunalom, kazao je Baroso na sednici Skupštine SCG kojoj je prisustvovao državni vrh Srbije, Crne Gore i najviši predstavnici državne zajednice i članovi diplomatskog kora.

Glavne teme razgovora su bile referendum u Crnoj Gori i okončanje saradnje sa Haškim tribunalom.

Crnogorski predsednik Filip Vujanović i premijer Milo Đukanović istakli su da proces pridruživanja evropskim integracijam ne treba povezivati sa drugim aktuelnim političkim pitanjima, koja se tiču odnosa u državnoj zajednici i kretanjima u regionu.

Crnogorski zvaničnici su predsedniku Evropske komisije Žoze Manuel Barosu i komesaru Evropske unije za proširenje Oliju Renu kazali da će proces obnove crnogorske državnosti biti sproveden u skladu sa međunarodnim standardima, uz uvažavanje svih preporuka Venecijanske komisije i punu brigu o regionalnoj stabilnosti.

XS
SM
MD
LG