Linkovi

Rajs: Niko ne želi da vidi Bliski istok kojim dominira Iran sa nuklearnm tehnologijom


Državni sekretar Kondoliza Rajs rekla je danas američkim senatorima da će se Sjedinjene Države aktivno suprotstaviti onome što je nazvala agresivnom politikom iranske vlade. Istovremeno, ona se založila za znatno povećanje američkog ulaganja u podsticanje političkih sloboda u toj zemlji.

Sekretar Kondoliza Rajs je izjavila da će Bušova administracija tražiti od Kongresa 75 miliona dolara dodatnih sredstava za proširenje radio i TV emisija prema Iranu i druge programe za podsticanje demokratije, kako bi se suprotstavila onome što je opisala kao radikalnu politiku vlade predsednika Mahmuda Ahmadinedžada. Govoreći pred članovima senatskog Odbora za spoljne odnose državni sekretar je izjavila da iranske aktivnosti, kao što su nuklearni program, podrška regionalnim teroristima, uticaj na Irak i bliske veze sa Sirijom, predstavljaju verovatno najveći strateški izazov za Sjedinjene Države. Ona je dodala da je taj trend uznemirujuć, ne samo za Sjedinjene Države i Evropu, već i za ključne saveznike na Bliskom istoku, i da će to biti jedna od glavnih tema njenog putovanja iduće nedelje u taj region, sa zaustavljanjima u Egiptu i Saudijskoj Arabiji:

”Niko ne želi da vidi Bliski istok kojim dominira iranska hegemonija, naročito ne ako bi stekla nuklearnu tehnologiju. U stvari, lice koje sada predstavlja Iran - predsednik Ahmadinedžad - iskristalizovalo je zabrinutost medjunarodne zajednice zbog Irana, jer on otvorenije govori o iranskim ambicijama od svojih prethodnika.“

Što se tiče nuklearnih pitanja, sekretar Rajs je izjavila da su najnoviji iranski koraci ka obnavljanju obogaćivanja uranijuma doveli do toga da Teheran sada otvotreno prkosi medjunarodnoj zajednici. Kondoliza Rajs nije htela da kaže ništa o mogućim kaznenim merama protiv Irana, ali je rekla da će one morati da budu u ravnoteži sa zabrinutostima za globalnu ekonomsku stabilnost i sa interesima običnih Iranaca:

”Medjunarodna zajednica će morati da odlučno deluje ako želi da pošalje poruku Iranu da će njegovo otvoreno prkošenje medjunarodnoj zajednici dovesti do konsekvenci. Radimo upravo na tome. Želimo da učinimo nešto što bi prikazalo da medjunarodna zajednica deluje jedinstveno. Ali takodje želimo da time ne povredimo obične Irance.“

Jedan viši funkcioner administracije je u razgovoru sa novinarima rekao da će traženih 75 miliona dolara biti utrošeno na proširenje satelitskih televizijskih emisija za Iran, koje će pripremati američke agencije i privatne iransko-američke grupe, kao i za Radio Farda, koji finansira američka vlada. Deo novca biće namenjen nedržavnim organizacijama koje se bave promovisanjem demokratije u Iranu kao i proširenju mogućnosti za iranske studente da studiraju u Sjedinjenim Državama.

XS
SM
MD
LG