Linkovi

Veterinarski stručnjaci za strožiju kontrolu kretanja virusa H5N1


Stručnjaci na konferenciji u Briselu promovišu niz novih mera za sprečavanje širenja ptičijeg gripa u zemljama EU. Konferencija se održava u jeku vesti o pronalascima zaraženih ptica selica u zemljama u kojima ih do sada nije bilo.

Veterinarski stručnjaci u Briselu podržali su planove za strožiju kontrolu kretanja virusa H5N1 medju pticama selicama, kao i za zabranu uvoza nepreradjenog perja iz zemalja koje nisu članice EU. Evropska komisija takodje je dodala dva miliona i 260 hiljada dolara za programe kontrole i testiranja u cilju ranog otkrivanja ptičijeg gripa. U utorak je potvrdjeno da je virus H5N1 otkriven kod divljih labudova u Austriji. Nemački funkcioneri kažu da su i oni našli divlje labudove koji su po svemu sudeći bili zaraženi, ali da se definitivni rezultati još iščekuju. Nemačke vlasti su uspostavile kontrolnu zonu poluprečnika 10 kilometara, oko područja gde su ptice pronadjene. Prema izveštajima, smrtonosni virus pronadjen je i u Italiji i Grčkoj, kao i u Bugarskoj, Rumuniji i Ukrajini. Slovenija i Hrvatska i dalje testiraju sumnjive slučajeve Nedavno otkrivanje virusa medju pticama selicma u Africi -- od kojih mnoge migriraju u Evropu--povećalo je uznemirenost na kontinentu.

Marija Zampaljone, predstavnica Agencije Svetske organizacije za zdravlje životinja, sa sedištem u Parizu, izjavila je da ptičiji grip nije ništa novo.

“ Ono što bi trebalo naglasiti jeste da je azijski grip uzrokovan virusom koji je oduvek bio prisutan u pticama selicama. Nova stvar u vezi sa tim je virus H5N1, koji potiče iz jugoistočne Azije.”

Za sada pomenuta organizacija ne predlaže evropskim zemljama da preduzmu najekstrimnije mere prevencije - kao što je držanje živine u zatvorenom prostoru--mada je Švedska to već učinila. Medjutim, ona preporučuje razne kontrolne mere, o kojima se sada diskutuje u Briselu, kao i o šire preventivne mere za osiguravanje da domaće i divlje ptice ne dolaze u medjusoban dodir.

Više informacija o ptičijem gripu na adresi: www.voanews.com/serbian/avian_flu.cfm

XS
SM
MD
LG