Linkovi

Baroso: Nesaradnja SCG sa Hagom ugrožava proces njenog pridruživanja EU


Pred dolazak u Beograd, visoka delegacija iz Brisela, predsednik Evropske komisije, Manuel Baroso i komesar za proširenje, Oli Ren, poručuju vlastima državne zajednice da je sardnja sa Hagom ne samo nezaobilazna medjunarodna obaveza, već njen izostanak može da ugrozi proces pregovora sa EU.

Neposredno pred početak svoje prve zapadnobalkanske turneje, u okviru koje će sutra posetiti Beograd, predsednik Evropske komisije, Manuel Baroso, izjavio je danas da nesaradnja SCG sa Hagom ugrožava proces njenog pridruživanja Evropskoj uniji. Njegova poruka je da vlasti u Begradu trebaju da učine sve kako bi se sprečio eventualni prekid pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Očekuje se da će njegov komesar za proširenje, Oli Ren, krajem ovog meseca predočiti Savetu evrope izveštaj sa ocenom o saradnji Beograda sa Hagom- to bi, veruje se, moglo biti od velike važnosti za sudbinu nastavka , inače, dobro započetog procesa pregovaranja.

Spremajući se sa predsednikom Barosom na put na Balkan, komesar Ren je naglasio da se informisao kod glavne tužiteljice Tribunala, Karle del Ponte, da li je nakon poslednje posete Berogradu promenila svoje negativno mišljenje o saradnji srpskih vlasti sa Sudom

"Tražio sam procenu glavne tužiteljice nakon njene posete Beogradu i ta je procena, u suštini, ista kao ona koju je ranije dala. Drugim rečima, postoji opadanje saradnje sa Haškim sudom od prošlog leta i sada je od izuzetne važnosti da se Srbija vrati na put saradnje, i ostvari je u potpunosti, što podrazumjeva hapšenje i transfer u Hag Ratka Mladića i Radovana Karadžića".

Komesar Ren ovom prilikom komentariše i i moguće posledice crnogorskog referenduma o nezavisnosti- hoće li on dovesti u pitanje započete pregovore SCG sa EU? Ne mnogo, zbog već postojećeg evropskog pristupa "dvostrukog koloseka":

"To znači da je, na neki način, referendum neutralan - u smislu da možemo da konsolidujemo dosadašnje rezultate i nastavimo dalje ili sa državnom zajednicom ili sa Srbijom i Crnom Gorom odvojeno. Tudimo se, dakle, da svedemo na minimum moguće negativne posledice referemduma. Još uvek imamo i imaćemo ambiciju da zaključimo pregovore sa SCG, ali to prvenstveno zavisi od sposobnosti države da postigne punu saradnju sa Hagom, kao i da napreduje u reformama i tehničkim pregovorima".

XS
SM
MD
LG