Linkovi

Ahtisari: Manjine na Kosovu moraju da žive spokojno u multietničkom društvu


Specijalni izaslanik UN za pregovore o statusu Kosova Marti Ahtisari ocenio je danas u Berlinu da će pitanje položaja manjina i decentralizacije Kosova, s kojima će pregovori u ponedeljak u Beču početi, biti ključni za uspešan nastavak procesa utvradjivanja statusa Kosova.

Ahtisari je u Berlinu razgovarao sa nemačkim ministrim spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajerom koji je izrazio je uverenje da će Ahtisari uspešno dovesti pregovore do kraja tokom 2006. godine. Nemački šef diplomatije je rekao da "cilj ostaje multietničko, demokratsko Kosovo u kome će svi stanovnici živeti mirno i bezbedno, bez obzira na etničku pripadnost".

Izaslanik UN je, ne govoreći o konkretnom rešenju za status Kosova, rekao da "što god bude, veruje da će biti postignuto rešenje u kojim će ljudi i na Kosovu i u Srbiji živeti u prosperitetnijem društvu".

Ahtisaari je, govoreći o decentralizaciji i položaju manjina, upozorio da "izvesne stvari moraju da se dogode pre nego što počne da se priča o samom statusu".

Posle prve runde razgovora u ponedeljak i utorak, Ahtisari želi da se, kako je najavio, delegacije srpske i albanske strane što pre vrate u Beč. Najavio je da će u poslednjoj nedelji februara o počektu pregovora u Njujorku obavestiti generalnog sekeretara UN Kofija Anana, kao i da će razgovarati sa predstavnicima američke administracije i medjunarodnih finansijskih institucija u Vašingtonu.

"Ključan ostaje napor da stvorimo uslove u kojima manjine na Kosovu mogu da žive spokojno u multietničkom društvu", rekao je izaslanik UN.

U vezi sa najnovijim izjavama ruskog predsednika Vladimira Putina koji je upozorio da Kosovo ne sme da bude presedan, Ahtisari je ocenio da šef ruske države nije toliko govorio o Kosovu, već više od drugim zemljama.

"Možda ima taktičkih razlika izmedju pojedinih država članica Kontakt grupe, ali kada je reč o ključnim stvarim vezanim za pregovore, jedinstvo postoji", rekao je Ahtisari.


XS
SM
MD
LG