Linkovi

Vojislav Koštunica: Nezamislivo rasparčavanje demokratske evropske države


U reakcijama na izjave predstavnika međunarodne zajednice, zvaničnici vlasti u Beogradu sve češće ističu da se Srbija neće pomiriti sa nezavisnošću Kosova, ukoliko do nje dođe.

Srpski premijer Vojislav Koštunica iskoristio je da u Orašcu, na proslavi Dana državnosti, poruči da je nezamislivo rasparčavanje demokratske evropske države i menjanje granica protivno njenoj volji. Svi znamo da je jedan deo naše države u velikoj opasnosti, rekao je Koštunica i zatim naglasio da Srbija brani pravo i pravdu na Kosovu ubeđena da je pravo jače od sile i da će biti pronađeno kompromisno i istorijski pravedno rešenje u vidu suštinske autonomije za Kosovo.

Ukoliko, po rečima predsednice Koordinaciong centra za Kosovo Sande Rašković Ivić, u pregovorima o statusu Kosova stvari krenu naopako po Srbiju, onda bi mogao da bude raspisan referendum kojim bi se pokazalo neslaganje sa odlukom o nezavisnosti Kosova, ali je ona izrazila nadu da Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija neće podržati zahteve Albanaca za nezavisnošću Kosova.

A povodom ponude predsednika Srbije Borisa Tadića kosovskim Albancima iznete na sednici Saveta bezbednosti, koorinator Foruma za etničke odnose Dušan Janjić kaže da je Tadić potvrdio spremnost Srbije da ideju o širokoj autonomiji pokrajine dopuni prelaznim rešenjem što govori da je Beograd spreman da posle izvesnog broja godina razgovara i o drugačijem statusu.

XS
SM
MD
LG