Linkovi

Iran potvrdio da obogaćuje uranijum


Vesti o iranskim nuklearnim aktivnostima stižu dok Rusija, Francuska i SAD pozivaju Teheran da obustavi taj program. Šef iranskog nuklearnog programa, Golamreza Ahazadeh tvrdi da se obogaćivanje uranijuma u postrojenju Natanc južno od Teherana obavlja samo u istraživačke svrhe, i obuhvata svega nekoliko centrifuga. On kaže da se taj program ne sprovodi na nivou industrijske proizvodnje, i da će biti potrebno nekoliko meseci da se upotrebe sve 164 centrifuge koje Iran poseduje.

Centrifuge se, inače, koriste za proizvodnju nuklearnog materijala koji može da se koristi ili u reaktorima za proizvodnju električne energije, ili za izgradnju atomskog oružja.

Medjutim, uveravanja iz Teherana ne smiruju strahove Zapada. U zajedničkoj deklaraciji u Moskvi, ruski predsendnik Vladimir Putin i francuski šef diplomatije Dominik de Vilpen pozvali su Iran da obustavi sve aktivnosti povezane sa obogaćivanjem uranijuma i da saradjuje u potpunosti sa Medjunarodnom agencijom za atomsku energiju. U odvojenom saopštenju, Nemačka je apelovala da medjunarodna zajednica ostane složna kada je reč o nuklearnim ambicijama Irana, dok je Kina pozvala sve strane na uzdržanost.

Iran odavno insistira na tome da samo nastoji da zadovolji energetske potrebe svog rastućeg stanovništva. U Vašingtonu je portparol Bele kuće Skot Meklelan izjavio da medjunarodna zajednica ne može da Iranu veruje na reč.

«To je pitanje poverenja. Režim u Iranu je pokazao da mu se ne može verovati. Dve decenije je skrivao svoje aktivnosti od medjunarodne zajednice, i nije se pridržavao svojih obaveza u domenu bezbednosti. Medjunarodna agencija za atomsku energiju je jasno stavila na znanje šta Iran treba da uradi, i predala to pitanje Savetu bezbednosti. Iran sada ima priliku da odgovori na odluku upravnog odbora Agencije».

Meklelan je dodao da je vreme da Iran iskreno saradjuje umesto što se poigrava sa medjunarodnom zajednicom.

XS
SM
MD
LG