Linkovi

Pregovori o statusu Kosova centralna tema u Beogradu


Visoki funkcioner G17 Plus, Čedomir Antić, izjavio je da se ta partija nada da će nastup predsednika Srbije, Borisa Tadića, na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija ubrzati pregovore o statusu Kosova i ocenio da je određivanje tog statusa u najboljem interesu i Srbije i srpskog naroda. Navodeći da je već izvesno da će Kosovo imati nezavisnu zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, Antić je rekao da će pregovori, u suštini, voditi o statusu srpskog naroda na Kosovu.

A srpski premijer Vojislav Koštunica izjavio je u razgovoru sa političkim direktorom Ministarstva spoljnih poslova Italije, Đulijem Tercijem, da je u pregovorima o stausu Kosova posebno važno voditi računa o očuvanju stabilnosti u regionu. U saopštenju, koje je izdala Vlada Srbije posle sastanka kaže se da je ĐulioTerci naglasio da je u traženju rešenja za Kosovo potrebno da Beograd i Priština kroz kompromis dođu do dogovora i istakao da je dobro što će u Beču početi razgovori o decentralizaciji na Kosovu.

Tim povodom, savetnik premijera Slobodan Samardžić izjavio je da bi rezultati bečkih pregovora o decentralizaciji trebalo da daju kosovskim Srbima veću samoupravu, bolju međusobnu povezanost opština u kojima čine većinu i direktnu vezu s Beogradom.

XS
SM
MD
LG