Linkovi

Oprečni komentari kosovskih Srba i Albanaca u reagovanju na sednicu Saveta bezbednosti UN


"I današnju sednicu Saveta bezbednosti obeležilo je licemerno izlaganje sefa UNMIK-a, Sorena Jesena-Petersena, koji se nažalost više bavio načinom na koji je protekla sahrana preminulog predsednika Ibrahima Rugove nego patnjom srpskog naroda u proteklih sedam godina", izjavio je za "Glas Amerike", član srpskog pregovarackog tima, Marko Jakšić.

"Ničem boljem se od Petersena nismo nadali imajući u vidu da je uvek do sada prikrivao ono s čim se suočavaju Srbi za razliku od predsednika Srbije, Borisa Tadića, koji je objektivno predstavio stanje u kojem se Srbi nalaze, sto je podržao i predstavnik Rusije izjavom da principi po kojima se rešava kosovsko pitanje moraju biti univerzalni”, precizirao je Jakšić i zaključio da “Albanci nisu Bogom izabrani narod da se za zločine nagrađuju time što će im pojedine velike sile dati nezavisnu drzavu".

I šef poslaničkog kluba Srpske liste za Kosovo i Metohiju, Ranđel Nojkić, kaže da su glavni akteri današnje sednice bili Petersen i Tadić te da su i ovog puta iskazana dva oprečna stava.

"Predstavnik Rusije jasno je ukazao na posledice odstupanja od principa, dok je ambasador Velike Britanije ponovio stav predstavnika svoje zemlje u Kontakt grupi, tako da će Savet Bezbednosti ipak morati da sačeka sastanak u Beču, koji ce pokazati prve rezultate pregovora", zaključio je Nojkić.

A savetnik bivšeg kosovskog premijera, Nedzmedin Spahiju, smatra da je današnja sednica bila posvećena stvaranju okvira za definisanje budućeg statusa i sa namerom da se izvrši pritisak za pripreme oko predstojećeg sastanka u Beču.

XS
SM
MD
LG