Linkovi

Kujović: Referendumska pravila ne smiju da favorizuju ni jednu stranu


Pošto je evropski izaslanik Miroslav Lajčak danas u Briselu izjavio da se u vezi sa većinom potrebnom za validnost referendumske odluke o državnom statusu Crne Gore razmatra formula od 55 odsto izašlih birača, u Crnoj Gori žestoko su reagovale političke organizacije koje se zalažu za crnogorsku nezavisnost.

Potpredsjednik crnogorske Skupštine Dragan Kujović upozorio je danas da bi crnogorska vlast napravila istorijsku grešku ukoliko bi prihvatila predlog Evropske unije da odluku na referendumu mora da podrži 55 odsto izašlih birača.

"Referendumska pravila ne smiju da favorizuju ni jednu stranu, ona moraju da stave jednaka polazišta za obje strane. Pa ko ima više taj i pobjeđuje. A ne ko ima manje da pobijedi i odluči", izjavio je Kujović.

On vjeruje da njegova stranka - Demokratska partija socijalista neće prihvatiti ništa što je mimo evropskih standarda, i siguran je u to.

I Socijaldemokratska partija saopštila je da neće prihvatiti eventualnu ponudu Evropske unije da je za uspjeh crnogorskog referenduma potrebno da za nezavisnost glasa 55 odsto izašlih birača.

Ta stranka navodi da referendumski uslovi koji diskriminišu i ponižavaju građane Crne Gore ne smiju biti dozvoljeni. SDP je ustvrdila da neće prihvatiti nepravično rješenje koje ne poznaje ni jedna zemlja u svijetu, bez obzira od koga ono dolazilo.

Koordinator Pokreta za nezavisnost Rade Bojović rekao je da eventualna preporuka Evropske unije da je za uspjeh crnogorskog referenduma potrebno da za nezavisnost glasa 55 odsto izašlih birača zaslužuje da budu glatko odbijena.

On je ocijenio da bi to bio do sada neviđeni eksperiment i većina koja nigdje nije postojala, koju ne poznaje ni međunarodna, niti evropska pravna praksa i koja bi značila i dezavuisanje Venecijanske komisije.

Opozicione stranke u međuvremenu, oglasile su se stavom da je odluka o većini potrebnoj za validnost crnogorskog referenduma sada u rukama Evropske unije. Ipak, iako se zvanično i dalje zalažu za rješenje koje predviđa izlaznost od 50 odsto plus jedan od upisanih, u redovima opozicije objeručke bi prihvatili Lajčakovih 55 odsto, saznajemo iz krugova bliskih opozicionim strankama.

XS
SM
MD
LG