Linkovi

Najsmrtonosnija godina u poslednjoj deceniji - najviše mrtvih novinara u Iraku


Američka organizacija Odbor za zaštitu novinara kaže da je Irak najsmrtonosnije područje za novinske izveštače u poslednje 24 godine. U protekle dve godine, u svetu je ubijeno više od stotinu novinara, što znači da je to bio najopasniji period u proteklih deset godina.

U godišnjem izveštaju Odbora za zaštitu novinara, objavljenom u Bangkoku, pobrojano je na stotine slučajeva pogibija novinara, gušenja slobode medija, zastrašivanja i auto-cenzure, u više od 50 zemalja. Predstavnik Odbora za područje Azije, Šon Krispin, kaže da je današnje vreme veoma opasno za novinare:

"U protekle dve godine više od stotinu novinara je ubijeno na zadatku širom sveta. Izmedju 2003. i 2005. u Iraku ih je ubijeno 60, što znači da je taj konflikt najsmrtonosniji za novinare od osnivanja naše organizacije, 1981. godine", rekao je Krispin.

U izveštaju se takodje kaže da je auto-cenzura rasprostranjena u Meksiku, Kolumbiji i Brazilu, dok vlasti guše slobodu medija, najviše u Zimbabveu i Etiopiji. Prošle godine 125 novinara u 24 zemlje osudjeno je na zatvor zbog toga što su radili svoj posao. Kina je u vrhu te liste sa 32 zatvorena novinara. Slede Kuba sa 24, Eritreja sa 15 i Etiopija sa 13. Sjedinjene Američke Države su na šestom mestu, zajedno sa Burmom, sa po 5 novinara osudjena na zatvorske kazne. Predstavnik Odbora za zaštitu novinara, Šon Krispin, rekao je da je ugled Sjedinjenih Država kao zaštitnika i zagovornika slobode štampe ukaljan merama za borbu protiv terorizma u svetu.

"Sprovodeći svoj rat protiv terorizma američka vlada često krši i oglušuje se o svoju poruku o slobodi štampe, kada su u pitanju strateški interesi. Na nesreću, to pruža opravdanje represivnim režimima u svetu da čine isto", smatra Krispin.

Navodeći i pozitivne primere, Odbor za zaštitu novinara saopštio je da Filipini više nisu najopasnija država za novinare u svetu. Odbor kaže da je tamošnja vlada najzad počela da govori protiv ubijanja novinara i da je uhapsila osumnjičene u nekoliko slučajeva ubistava.

XS
SM
MD
LG