Linkovi

Parlament 25. februara o referendumskom zakonu


Predsjednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić zakazao je vanrednu sjednicu za subotu, 25. februar na kojoj će se razmatrati Predlog zakona o referendumu o državnom statusu Crne Gore. Sjednica je prethodno bila zakazana a 7. februar, ali je na zahtjev izaslanika EU Miroslava Lajčaka odložena.

Šef poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista Miodrag Vuković rekao je da su, u vezi sa referendumom, završeni razgovori na ekspertskom nivou i da se do vanredne sjednice može još nešto konkretizovati u razgovorima na nivou lidera vlasti i opozicije.

On je naveo da se tekst zakona može »isčistiti« na sjednici Skupštine, u zavisnosti hoće li biti dogovora o ostalim pitanjima. »Doradićemo ga rješenjima o vremenu održavanja referenduma, referendumskom pitanju i većini da bi plebiscut bio demokratski«, kazao je Vuković.

Lideri Socijalističke narodne partije, Narodne stranke i Demokratske srpske stranke zatražili su danas od evropskog izaslanika Miroslava Lajčaka da utiče na crnogorsku vlast kako bi iz skupštinske procedure povukla Predlog zakona o referendumu.

Lideri tri partije Predrag Bulatović, Predrag Popović i Ranko Kadić su reagovali povodom zakazivanja sjednice Skupštine Crne Gore za 25. februar.Kako se ocjenjuje, na taj način vlast je pokazala upornost u očiglednoj namjeri da ometa, pa čak i blokira čitav proces.

Lideri tri partije navode da, bez obzira što je protekle sedmice usaglašen jedan broj tehničkih pitanja između svih zainteresovanih, ostala su da se u pregovaračkom procesu usaglase i ključna pitanja.

Evropski izaslanik za crnogorski referendum Miroslav Lajčak sjutra će Komitetu za politiku i bezbjednost Savjeta Evropske unije saopštiti svoje viđenje napretka dijaloga vlasti i opozicije u vezi sa referendumom o državnom statusu Crne Gore.

On će u srijedu u Podgorici ponovo razgovarati sa crnogorskim predsjednikom Filipom Vujanovićem, premijerom Milom Đukanovićem i liderom Socijalističke narodne partije Predragom Bulatovićem.

XS
SM
MD
LG