Linkovi

Milošević zahteva da se Vesli Klark ponovo pojavi pred Tribunalom


Bivši predsednik Srbije i SRJ Slobodan Milošević danas je od Haškog tribunala zatražio da se ponovo suoči sa američkim generalom Veslijem Klarkom (Wesley) i ispita ga o ratu na Kosovu. Na sudjenju Miloševiću, koje je danas ušlo u petu godinu, nastavljen je iskaz svedoka odbrane Branka Kostića.

General Klark, koji je komandovao NATO bombardovanjem SR Jugoslavije u proleće i leto 1999, već je svedočio protiv Miloševića u decembru 2003, ali ne o ratu na Kosovu, već susretima koje su imali uoči i za vreme pregovora u Dejtonu 1994-95. i pre kosovskog sukoba krajem 1998. i početkom 1999. Sudije zbog toga, Miloševiću nisu dozvolile da Klarka unakrsno ispituje o NATO intervenciji. U zahtevu sudu da se Klark ponovo pojavi pred Tribunalom, branilac Stiven Kej (Steven Kay) ističe da je Milošević time bio oštećen, jer je sprečen da svedoka ispita o činjenicama koje bi mu mogle ići u korist.

Svedočeći na sudjenju Miloševiću, koje je danas nastavljeno, bivši član Predsedništva SFRJ Branko Kostić negirao je da je u leto 1991. na sastancima sa liderima Srbije i JNA razmatrao priključenje Srba van Srbije novoj Jugoslaviji, što
je tvrdila tužiteljka Hildegard Erc-Reclaf (Uertz-Retzlaff) pozivajući se na zapise Borisava Jovića.

Kostić je, medjutim, potvrdio da je cilj srpsko-crnogorskog vodjstva tada bio da u užu Jugoslaviju uključi celu BiH i Makedoniju, a da je JNA imala zadatak da štiti Srbe na, kako je rekao, ugroženim područjima u Hrvatskoj. Pomenimo na kraju i da je bosanski Srbin Sredoje Lukić danas izjavio da nije kriv po novim tačkama dopunjene optužnice za zločine nad Muslimanima u Višegradu, 1992-94.


XS
SM
MD
LG