Linkovi

Server: Insistiranje Beograda na rezoluciji 1244 ne znači da je nezavisnost isključena


Povodom saopštenja Kontakt grupe da rezolucija Saveta bezbednosti UN 1244 ostaje okvir za rešavanje statusa Kosova, ali i indikacije britanskog diplomate Džona Sojersa da je Kontakt grupa već donela odluku o nezavisnosti Kosova, naš saradnik Branko Mikašinović razgovarao je sa direktorom Balkanske inicijative u vašingtonskom Institutu za mir, Danielom Serverom:

Server: Kontak grupa još nije donela nikakvu odluku o budućem statusu Kosova. Medjutim, insistiranje Beograda na primeni rezolucije UN 1244 ne znači da se time nezavisnost isključuje. Rezolucijom 1244 predvidja se nova rezolucija i novi status Kosova, a nezavisnost će svakako biti jedna od opcija.

Glas Amerike: Da li bi, po vašem mišljenju, uslovna ili potpuna nezavisnost Kosova uzrokovala političku nestabilnost Srbije u svetlu najnovijih saopštenja Radikalne stranke?

Server: Ako Kosovo stekne nezavisnost, to bi moglo da politički destabilizuje Srbiju. Medjutim, nerešen status Kosova jača pozicije Radikalne stranke i ekstremnog nacionalizma u Srbiji. Ipak, verujem da bi dugoročnije gledano, rešenje tog pitanja stabilizovalo Srbiju mada bi inicijalno moglo doći do nemira. Mislim da demokratska uprava i jake institucije u Srbiji mogu da se uhvate u koštac sa tim problemom.

Glas Amerike: Davanjem nezavisnosti Kosovu stvorile bi se dve albanske države u Evropi...

Server: To ne bi bio jedinstven presedan. Imate dve države u Evropi čiji narodi govore nemački, Austriju i Nemačku. Ne bi bilo ništa neobično imati dve zemlje u kojima se govori albanski. Što se tiče presedana za svet, mislim da će Kontakt grupa rešiti pitanje budućeg statusa Kosova tretirajući ga kao jedinstven slučaj koji na medjunarodnom planu ne bi mogao da se koristi kao presedan.

Glas Amerike: Osim formulacije ”više od autonomije, manje od nezavisnosti“ Beograd izgleda da još nema iskristalisan i jedinstven stav o budućem statusu Kosova. Da li bi to moglo da ima negativne posledice na pregovorima?

Server: Nadam se da će na pregovorima srpska strana imati jedinstven stav o Kosovu. Nedavno je u skupštini Srbije usvojena rezolucija kojom se jasno stavlja do znanja da Beograd želi da Srbi na Kosovu imaju samoupravu u svojim oblastima, što je ustvari stav kojim se nagoveštava podela Kosova. Kontakt grupa je isključila mogućnost podele, mada ona ustvari već postoji. Kontakt grupa će morati da preduzme odredjene mere da bi se sprečila podela Kosova, posebno odvajanje severnog dela te pokrajine.

Glas Amerike: Kako bi mogla da se ostvari decentralizacija, kao jedna od ključnih komponenata bilo kog rešenja za Kosovo?

Server: Mislim da je u načelu to odlična ideja i da bi je prihvatili i kosovski Albanci. Medjutim, smatram da decentralizacija ne bi trebalo da postane uvod u podelu, imajući na umu da se otpor medjunarodne zajednice prema podeli ublažava. Smatram da bi podela bila loše rešenje za taj region, posebno Makedoniju.

Glas Amerike: Da li verujete da bi medjunarodna zajednica mogla da nametne rešenje?

Server: Bio bih veoma iznenadjen ako bi se našlo rešenje na koje bi i Srbi i kosovski Albanci stavili svoje potpise. Često se tvrdi da je Dejtonski sporazum bio nametnut, ali istinaje i to da smo nametnuli ono što smo znali da će sve strane prihvatiti uprkos verbalnom protivljenju. Predsednik Izetbegović je tada izjavio da je “postignut mir bez pravde” ali ga je ipak prihvatio. Mislim da ćemo imati sličnu situaciju i na Kosovu. Svi će biti nezadovoljni ali će u osnovi biti spremni da prihvate rešenje koje Kontakt grupa i Savet bezbednosti ponude.

Glas Amerike: Šta će se dogoditi ako Srbija odbije da potpiše dokument o statusu Kosova, koji bi smatrala neprihvatljivim?

Server: Ukoliko Savet bezbednosti donese odluku o statusu Kosova, to bi bilo obavezujuće i za Srbiju i za druge strane. U tom slučaju, Srbija će morati sama da odluči šta da učini, ja na to nemam odgovor. Medjutim, nije u pitanju nezavisnost, već pitanje suvereniteta, pošto je Kosovo već praktički nezavisno jer Srbija ne kontroliše većinu populacije. Dakle, stvarno pitanje je da li će Kosovo dobiti suverenitet, biti priznato od drugih suverenih država i biti prihvaćeno u UN.


XS
SM
MD
LG