Linkovi

Ren: Važno je da svi u Srbiji znaju da zemlja i srpski narod imaju evropsku prespektivu


Pred skoru posetu Balkanu, u okviru koje će, zajedno sa predsednikom Evropske komisije, Manuelom Barosom 16. ovog meseca stići u Beograd, evropski komesar za proširenje, Oli Ren poručuje da je svestan kako ova, 2006. godina za Srbiju i Crnu Goru nosi puno izazova- tim pre, njegov je stav, važnije je istaći da zemlja ima jasnu evropsku perspektivu.

Za komesara Rena nema dvoumljenja - 0va godina jeste godina izazova za državnu zajednicu. Upitan na konferenciji za novinare, upriličenoj povodom skore posete Balkanu, kakav komentar, kada je reč o izazovima, ima na mogućnost da se Srbija, na kraju pregovaračkog procesa, suoči sa odvajanjem Kosova, komesar za proširenje, Oli Ren, naglašava važnost integracijskog procesa.

“Stoga je veoma važno da svi u Srbiji znaju da zemlja i srpski narod, imaju konkretnu, opipljivu evropsku prespektivu, ali da je proces na tom putu u rukama lidera i gradjana zemlje. Srbija je sada zaista u odlučujućem trenutku, kada treba da izabere izmedju evropske budućnosti i nacionalističke prošlosti”.

Sasvim je sigurno da će Ren, zajedno sa predsednikom Barosom, u Beograd poneti poruku da je puna saradnja sa Hagom ključ nastavka integracija. Uz, nju, i konstruktivnost srpske strane u pristupu rešavanja kosovskog pitanja.

Evropski komesar je, kada je reč o Hagu, informisao novinare da je od glavne tužiteljice Tribunala, Karle del Ponte, zatražio njeno mišljenje nakon poslednje posete Beogradu. Medjutim, odgovor je bio isti kao i nešto raniji- od prošlog leta SCG beleži pogoršanje u saradnji sa Hagom.

Drugo otvoreno pitanje - referendum u Crnoj Gori, te moguće posledice, za Rena je pitanje uspešnosti Brisela da umanji njegove eventualne negativne posledice po proces pregovora.

XS
SM
MD
LG