Linkovi

Američki Kongres nastoji da reformiše propise o lobiranju


Otkada je bivši moćni vašingtonski lobista Džek Ejbramof priznao da je varao svoje klijente i podmićivao javne funkcionere skupim putovanjima, američki Kongres nastoji da reformiše propise o lobiranju.

En Saliven, koja se već 20 godina bavi lobiranjem u Vašingtonu, ovako objašnjava svoj posao:

“Lobiranje je zastupanje neke ideje u ime nekog drugog, ko ne poznaje sistem.“

En Saliven kaže da većina njenih klijenata ili traži finansiranje svog projekta u okviru nekog šireg zakona ili je zainteresovana za donošenje nekog zakona, na primer o reformi zdravstvenog osiguranja. Klijenti mogu da budu neprofitne organizacije, firme ili pojedinci, a njihova poruka mora da bude kratka i fokusirana da bi bila efikasna:

”Federalni zakoni su veoma komplikovani pa poruka mora da bude veoma koncizna, jer je prosečna dužina pažnje većine kongresmena oko 5 minuta. Potrebno je dobro znati strategiju sa kim treba razgovarati i ko hoće da vas sasluša. Na primer, ne pada mi na pamet da sa nekim senatorom razgovaram o temi koja ga ne interesuje, ili o temi o kojoj ništa ne može da učini.“

En Saliven priznaje da ovo nije prvi put da je neki lobista osumnjičen za kršenje etike, ali kaže da zbog toga ne bi trebalo osudjivati lobiranje u celini:

”Nerealno je očekivati da senatori, kongresmeni i njihovo osoblje imaju vremena da razgovaraju sa svakim ko želi da im se obrati. Mnogo je efikasnije ako imate nekoga kao ja, ko može da im se obrati u vaše ime i prenese im vašu poruku.“

Neki lobisti dodaju uz tu poruku i ilegalne poklone, novac ili skupa putovanja. Ali En Saliven kaže da većina ipak više koristi reči nego ručkove za prenošenje poruka zakonodavcima:

”Da li izvodimo ljude na ručkove ili im dajemo karte za sportske susrete? Ja to ne činim jer organizacije koje zastupam nemaju para za to. Ima lobista koji raspolažu takvim sredstvima, ali takvih je jako malo.“

U Vašingtonu deluje više od 30 hiljada lobista i svi su obavezni da se registruju u Senatu i Predstavničkom domu, kao i da navedu svoje klijente i pitanja koja očekuju da će zastupati.

XS
SM
MD
LG