Linkovi

Restoran čiji su vlasnici preživeli napad 11. septembra 2001. ima novu misiju


U gradu poput Njujorka, koji ima preko 15 hiljada restorana, teško je privući goste. Medjutim, jedan novi restoran jedinstven je po svojim vlasnicima. On je, naime, vlasništvo grupe preživelih imigranata koji su radili za restoran koji se nalazio na vrhu jedne od dve kule Svetskog trgovinskog centra, uništene u terorističkim napadima 11. septembra 2001.

Jedan od najupečatljivijih prizora terorističkih napada na Njujork 11. septembra 2001, je osoba u odelu i sa kapom kuvara koja je iskočila sa 106. sprata. Više od 70 službenika i 100 gostiju restorana ”Windows of the World“, ili Prozori sveta, stradalo je u tom paklu. Preživeli radnici tog restorana su sada osnovali svoj sopstveni restoran, pod imenom ”Colors“. Za radnike poput barmena Patrisia Valensije, ovaj restoran znači i odavanje pošte nastradalim kolegama i simbol nezavisnosti.

”Nakon tragedije bilo je teško naći posao. Posle tri godine teškog rada, svake nedelje, svakog meseca - ovo je konačno realnost.“

Novi vlasnici restorana iz više od 20 zemalja, dali su kao doprinos meniju recepte iz svojih rodnih zemalja - što restoranu daje internacionalni duh. Gosti mogu da biraju iz menija koji obuhvata celu zemaljsku kugu: kolumbijska seckana svinjetina i pilav, filipinske rolnice, tajlandska piletina sa papajom, italijanski rižoto, haićanska konč salata, kongoanska morska hrana i peruanski kolačići od pirinča. Fekad Mamdu kaže da hrana i atmosfera čine ovaj restoran jedinstvenim.

”Glavni kuvar je saradjivao sa svim radnicima kako bi se - doprinosima iz njihovih zemalja stvorio ovakav neverovatan izbor. Svi govore o ovoj hrani i usluzi“.

Menadžer Stefan Mailvaganam kaže da elegantni dizajn restorana, koji podseća na tridesete godine, kao i zidovi prekriveni mapama sveta šalju odredjenu poruku.


”Iz perspektive američke istorije, bio je to period velikih socijalnih reformi, bez obzira da li je reč o ”Nju dilu“ predsednika Ruzvelta ili merama socijalnog osiguranja - tada se dogodilo puno stvari. Stoga je naša poruka ne samo da smo iz raznih krajeva sveta, već da slavimo činjenicu da je Amerika zemlja imigranata. Restorana je pun mapa.“

Restoran ”Colors“ je dobio veliku podršku Centra za pomoć restoranima, grupe aktivista za unapredjenje položaja radnika u restoranima. Direktor te grupe Saru Džajaraman, kaže da će restoran ”Colors“ postaviti novi standard za poslovanju restorana.

”Glavni cilj naše organizacije je da se zalaže za poboljšanje uslova rada za sve radnike restoranau Njujorku, a ima ih 165 hiljada. To je jedan od mnogih načina da se poboljšaju radni uslovi kreiranjem jednog drugačijeg modela za obavljanje stvari. Dobre plate. Dobri uslovi rada.“

Jedan od velikih izazova za radnike je da se naviknu da budu vlasnici, čak i ako su sudopere ili radnici koji raščišćavaju stolove..

”O mnogim stvarima koje vidite ovde - dizajn, izbor glavnog kuvara, stolova, izgleda bara itd. odlučivano je na demokratski način. Moramo da se naviknemo da smo svi vlasnici ovog restorana koji vredi dva miliona dolara.

Prve ocene su bile dobre. Medjutim, konkurencija je veoma oštra i Stefan Mailvaganam zna da je ulog veliki.

”Pretpostavljam da je loša strana činjenica da tako veliki broj restorana ne uspe. Ali, iskreno rečeno, ulog je ovde daleko veći. Ambicije i misija ovog restorana su prilično plemeniti. Stoga želimo da on uspe.“

XS
SM
MD
LG