Linkovi

Američka automobilska industrija na ivici ponora


Dva vodeća proizvodjača – «Dženeral Motors» i «Ford» suočeni su sa finansijskim gubicima, opalim cenama akcija i smanjenim učešćem na svetskom tržištu.

Stiv Miler Direktor, «Delfi» - Proizvodjač automobilskih delova:

«Mi plaćamo radnike dvostruko i trostruko više u odnosu na svetsko tržište.»

Rik Vagoner, Peredsednik Upravnog odbora, «Dženeral Motors»

«Planiramo da smanjimo broj zaposlenih u Americi za 25 hiljada.»

Bil Ford, Predsednik Upravnog odbora, «Ford»

«Ova otpuštanja su bolna, ali su nužna»

Protekla godina bila je poražavajuća za američku automobilsku industriju. Ukupno su ugrožena radna mesta 100 hiljada radnika. Najveći proizvodjač automobilskih delova, «Delfi» objavio je bankrotstvo, navodeći da više ne može da finansira penzije i zdravstvenu zaštitu radnika.

«Filozofi mogu da se bave etičkim pitanjima, a ja moram da se suočavam sa realnošću,» kaže Miler.

Piter Morisi, profesor biznisa na Univerzitetu države Merilend za ovu situaciju okrivljuje i automobilske kompanije i sindikate radnika automobilske industrije. On kaže da «Dženeral Motors» i «Ford» prave automobile koji nemaju prodju na tržištu, dok sindikati imaju suviše uticaja.

«Sindikati ne shvataju koliko su plate i beneficije njihovih radnika u raskoraku sa stanjem u svetu, posebno u takmičenju sa konkurentima - japanskim firmama «Tojota» i «Nisan» koji imaju i fabrike u Americi.

Strani proizvodjači, koji imaju velike prednosti u pogledu nižih cena radne snage i kvalitetnijih proizvoda povećavaju proizvodne kapacitete u Americi, pretežno u južnim državama, dok njihovi radnici uglavnom nisu članovi sindikata. En Stivens, šef «Forda» za severnu Ameriku, kaže da će nova hibridna vozila, koja štede gorivo, spasiti ovu kompaniju.

«Mislim da ne kasnimo sa hibridnim vozilima. Mi smo proizveli prvi američki hibridni automobil, kao i prvi hibridni džip.

Medjutim, Piter Morisi je skeptičan.

«Gledano na duži rok, ako ne unesu promene koje su neophodne i dalje će gubiti utakmicu na tržištu, trpeti gubitke i na kraju morati da zatraže zaštitu od bankrotstva,» kaže Morisi.

Ekonomista Rob Skot, iz vašingtonskog instituta za ekonomsku politiku, kaže da bi «Ford» i «Dženeral Motors», poput nekih avio kompanija mogli da iskoriste tu proceduru, da bi smanjili plate i troškove.

«To je novi model putem koga kompanije mogu da se restruktuiraju u globalno kompetetivnoj ekonomiji.»

Medjutim, Skot navodi da će automobilskoj industriji možda biti potrebna i intervencija vlade i dodaje da bi, ukoliko ne zaštiti svoju industrijsku bazu, Amerika mogla da krene putem Britanije u 19. veku.

«Britanci su tada imali najviši životni standard u svetu. Medjutim, ta moć se postepeno rasplinula. Troškovi održavanja imperije ispraznili su državne trezore, a vlasnici su odlučili da ne reinvestiraju već da presele svoje fabrike u inostranstvo.»

Rob Skot dodaje da je američka automobilska industrija na ivici ponora.

XS
SM
MD
LG