Linkovi

Izrael kritikuje odluku Rusije da otvori dijalog sa Hamasom


Izrael oštro kritikuje odluku Rusije da otvori dijalog sa ekstremističkom palestinskom organizacijom Hamas, posle njene pobede na palestinskim parlamentarnim izborima prošlog meseca.

Odluka Rusije da pozove predstavnike Hamasa na razgovore u Moskvu dominirala je današnjom sednicom izraelske vlade u Jerusalimu. Vlada je upozorila Rusiju da ne pruža legitimitet organizaciji koja je odgovorna za samoubilačke bombaške napade u kojima je ubieno na stotine Izraelaca. Izrael, Evropska unija i SAD smatraju Hamas terorističkom organizacijom, a izraelski funkcioneri su optužili Rusiju da prkosi volji medjunarodne zajednice. Evo šta je izjavio portparol vlade, Mark Regev.

«Mi smatramo da se formira medjunarodni konsenzus da bi, ukoliko grupa ekstremnih terorista, a to je Hamas u svojoj sadašnjoj formi, preuzme kontrolu nad palestinskom vladom, medjunarodna zajednica trebalo da tretira tu vladu kao otpadnički režim.»

Rusija je saopštila da ne smatra Hamas za terorističku organizaciju i da planira da ubedi njegovo vodjstvo da se odrekne nasilja i da prizna pravo Izraela na postojanje. Hamas za sada odbacuje te zahteve, ali nastoji da stekne medjunarodni legitimitet i pozdravlja mogućnost da započne dijalog sa Rusijom, nadajući se da će i druge zemlje slediti primer Moskve. U medjuvremenu, izraelski premijer Ariel Šaron se i dalje nalazi u kritičnom stanju, dan pošto je nad njim izvršena hitna hirurška intervencija da bi se otklonio poremećaj u njegovim organima za varenje. Vršilac dužnosti premijera, Ehud Olmert, izrazio je olakšanje tim povodom.

«Ohrabruju nas rezultati operacije», rekao je Olmert. Medjutim, medicinski stručnjaci su pesimisti pošto je Šaron u komi još od teškog moždanog udara pre pet nedelja. Oni smatraju da su izgledi da se Šaron oporavi, koji i inače nisu bili veliki, sada još manji.

XS
SM
MD
LG