Linkovi

Političke snage koje nisu prijateljski raspoložene prema SAD


Nedavni izbori u Egiptu, Iraku i palestinskim teritorijama pokazuju da demokratija u arapskom svetu može da znači i dominaciju političkih snaga koje nisu prijateljski raspoložene prema SAD.

Predsednik Buš je objavio da će širenje demokratije u Iraku i, šire, na Bliskog istoka doneti dobrobiti celom regionu. Ali, nedavni izbori pokazuju da islamističke političke organizacije često ubiru plodove tog procesa na račun sekularnih, autoritarnih režima.

Palestinski izbori takodje pokazuju da pro-američke snage ne pobedjuju uvek mada SAD nastoje da podstiču demokratske promene u regionu. Marina Otavej, saradnik Karnegijeve zadužbine za medjunarodni mir, smatra da SAD treba da izmene svoj pristup.

«Ono što mislim da bi trebalo da se desi je da SAD budu veoma oprezne kada zagovaraju izbore što je pre moguće, a naročito na nacionalnom nivou, pošto iskustvo pokazuje da kada demokratija zove, islamisti odgovaraju na poziv.»

Marina Otavej dodaje da obično autoritarni režimi gube na izborima, a da su SAD u situaciji da saradjuju sa islamističkim strankama koje pobedjuju.

«U svim tim pokretima postoje krila koja se zapravo zalažu za demokratiju i to su ujedno najbolji pobornici demokratije na Bliskom istoku u ovom trenutku. Ja smatram da oni zaista i misle ono što govore. Dakle, uprkos svim postojećim sumnjama, zaista mislim da u tim islamističkim organizacijama postoje grupe koje cene demokratiju i koje su spremne da naprave kompromise ukoliko je to potrebno.»

Drugi analitičari takodje veruju da ne postoji demokratska alternativa islamistima zato što su neizabrani režimi često hapsili i zlostavljali sve druge pripadnike opozicije. Kristin Nejzer, direktor za komunikacije u Arapsko-američkom Institutu u Vašingtonu, kaže da bi SAD trebalo da pomognu u formiranju modernih političkih grupa u arapskim zemljama.

«Mislim da je najbolja strategija za SAD da ojačaju umerene političare putem pomoći, u formiranju institucija, ekonomskom rastu i trgovini. Nije potrebno da SAD zvanično saopšte - nismo zadovoljni ishodom izbora - bilo bi zaista inteligentnije pomoći umerenim grupama u arapskom svetu i tako omogućiti da do promene dodje iznutra.»

Tamara Kofman iz «Saban centra za bliskoistočnu politiku» u Vašingtonu, kaže da nema druge opcije do da se SAD na neki način angažuju u demokratizaciji Bliskog istoka.

«Američko angažovanje u regionu je u stvari u strateškom interesu Amerike, tako da SAD ne mogu da sada zauzmu neutralan stav u pogledu budućnosti tako važnog dela sveta. SAD će biti angažovane na jedan ili drugi način. Mislim da je stoga neizbežno da se SAD stave na stranu demokratije i slobode u regionu.»

Medjutim, analitičari upozoravaju da SAD moraju da postignu neku vrstu nagodbe sa islamistima, dok istovremeno podstiču demokratske alternative.

XS
SM
MD
LG