Linkovi

Džez se vraća u Nju Orlenas


Nju Orleans je poznat kao rodno mesto džez muzike, ali posle uragana Katrina mnogi lokalni muzičari i drugi umetnici preselili su se u druga mesta.

Revitalizacija grada kao kulturnog centra najvažniji je cilj Kulturnog odbora za obnovu Nju Orleansa, čiji najpoznatiji član je čuveni džez muzičar rodjen u tom gradu - Vinton Marsalis. Marsalis potiče iz porodice muzičara, a tradiciju svog grada koristio je kao osnovu za razvoj sopstvenog stila. Uragan Katrina uništio je mnoge delove Nju Orleansa koji su doprinosili njegovom umetničkom ugledu, ali Marsalis kaže da je muzika u tom gradu već neko vreme bila u opadanju:

”Uprkos svom našem obrazovanju, nismo mnogo učili o muzici Nju Orleansa. To je činjenica koja važi i danas. Kvalitet muzike koja se svira je nizak, a isto važi za poznavanje drugih tradicija tog grada.“

Rešenje za to, kaže Marsalis, je bolje obrazovanje:

”Deca moraju da se obrazuju.“

Kako biste to sproveli?

”Podučavao bi ih. To radim već 25 godinaDajem im informacije, vodim ih na koncerte.

”Morate više da pazite na ritam, dok svirate pomalo zaostajete.“

Vinton Marsalis kaže da mu predstavlja zadovoljstvo rad sa muzičarima kao što je 19-godišnji Kalvin Džonson, u okviru odgajivanja nove generacije muzičara u Nju Orleansu. Kalvin kaže da omladina uglavnom nije zainteresovana za džez i slaže se sa Marsalisom o tome šta treba učiniti:

”Jedan od mogućih pristupa je je uvodjenje muzike i umetnosti u škole. To je stvarno važno za razvoj takvog interesa u ranom detinjstvu. Jedini razlog što sam ja u tome, kao i moja porodica, jeste što sam bio izložen muzici kao dete.“

Vinton Marsalis kaže kako se nada da će od 80 miliona dolara, koliko je Kongres obećao za obnavljanje Nju Orleansa, jedan mali deo, manje od jednog procenta, biti utrošeno za obnovu kulturnog bića tog grada.

XS
SM
MD
LG