Linkovi

Da li je Dan zaljubljenih dobar za zdravlje srca?


Tog dana Amerikanci dragim osobama poklone više od 36 milona kutija čokolade. Da li ta silna čokolada može da bude dobra za zdravlje.

Nove studije pokazuju da je čokolada dobra za vas, tačnije crna čokolada, ali to ne važi i za mlečnu, belu, i crnu čokoladu koja se jede uz mleku. Sem Ebolosn je vlasnik Schakolad fabrike čokolade u Kristal Sitiju u Virdžiniji.

«Ovo je mašina za proizvodnju crne čokolade. Naša tamna čokolada sadrži 73% kakaoa».

Studije pokazuju da crna čokolada može da snizi krvni pritisak ljudi koji pate od blago povišenog pritiska. Druge studije pokazuju da crna čokolada povećava HDL odnosno «dobar» holesterol i smanjuje rizik od srčanih bolesti. To je zato što ova vrsta čokolade sadrži antioksidante pod imenom flavinoidi, koji navode telo da proizvode više azotnog oksida. On širi krvne sudove i sprečava nagomilavanje naslaga. Flavinoidi se mogu naći i u drugim vrstama hrane uključujući čaj, crni luk, brokoli, soja i vino, ali je kakao, od kojeg se pravi tamna čokolada, izuzetno bogat antioksidantima. Istraživanje dejstva antioksidanata je još relativno u povoju, i potrebno je proučiti još mnogo toga, te stručnjaci kažu da je još previše rano da štanglu čokolade uključite u svoju svakodnevnu ishranu, posebno ako vodite računa o kilogramima.

Dr. Dejvid Kac proučava pozitivne efekte crne čokolade, i upozorava da ne treba preterivati u njoj.

«Ako preterano konzumirate čokoladu, to poništava pozitivne efekte»

Čokolada, takodje, sadrži dosta masnoća, a previše čokolade može da dovede do gojenja, što naravno nije dobro za vaš holesterol, niti krvni pritisak.

XS
SM
MD
LG