Linkovi

Video nadzor u službi sprečavanja napada na sistem javnog prevoza


Jedna kompanija iz savezne države Kolorado pustila je na tržište sistem za video nadzor, za koji tvrdi da bi mogao da pomogne u sprečavanju napada na sistem javnog prevoza.

Osumnjičeni za prošlogodišnje bombaške napade u Londonu, na autobus i podzemnu železnicu, bili bi snimljeni da su napadnuta vozila bila opremljena novim video rikorderom poznatim kao Šift Voč. Uređaj je proizvod kompanije «Ej For Es Sekjuriti», a napravljen je tako da može da preživi eksploziju, kakva je uništila londonski autobus. Kompanija je, šta više, nedavno uradila probu, imitirajući baš takvu eksploziju.

Sistem je položio ispit. Preživeo je eksploziju izazvanu sa 5 kilograma eksploziva i nastavio je da snima. Majkl Simens je predsednik kompanije «Ej For Es Sekjuriti».

«U mogućnosti smo sve da snimimo do same eksplozije.»

Da je ovo bio pravi napad, sistem Šift Voč bi pružio korisne informacije.

«Znali bi gde se osumnjičeni ukrcao, na kojoj stanici, gde je sedeo i da li je imao saučesnike.»

Takve informacije, kaže gospodin Simens, omogućile bi brzu identifikaciju osumnjičenih. Kompanija tvrdi da njihov sistem može da pomogne snagama bezbednosti da otkriju, ometu ili spreče terorističke napade. Međutim, borci za zaštitu građanskih sloboda su kritikovali sličnu upotrebu video sistema, kao vid povrede slobode građana. Uprkos kritikama, grad Klivlend, u državi Ohajo, odlučio je da ugradi ovaj sistem u 11 novih autobusa.

XS
SM
MD
LG