Linkovi

Žarko Čabarkapa: Neću da kukam, verujem u sebe


Za Žarka Čabarkapu treća sezona u NBA ligi ne protiče baš kako je očekivao. Posle trejda iz Finiksa, 24-godišnji Zrenjaninac nagovestio je veliki potencijal, potom ogroman deo leta proveo u Ouklendu trenirajući, ali trener Majk Montgomeri nikako da mu pruži pravu šansu. Minutaža mu je sa prošlogodišnjih 12 i po minuta pala na 8 po meču, a na nekoliko utakmica odlukom trenera nije ni igrao.

"Pa dobro, sigurno da nisam zadovoljan, ali neću večito da kukam i da se žalim… Jednostavno, imao sam razgovore i sa trenerom i sa generalnim menadžerom. Oni pričaju da su zadovoljni sa mnom. Ja lično, mislim da te minute koje dobijem koristim dobro, doduše mislim da je to malo i da bih trebalo da igram više. Međutim, konkurencija je jaka na mojoj poziciji, ima puno igrača sa velikim ugovorima, koji moraju da igraju pre mene. Sve u svemu, oni su meni produžili ugovor na još godinu dana i ima još dosta vremena za pokazivanje i dokazivanje. Ne plašim se za sebe, mislim da ću pokazati šta znam i kako mogu da igram, tako da na kraju doći sve na svoje", kaže za "Glas Amerike", Žarko Čabarkapa.

"Zi" kako ga zovu Amerikanci, ove sezone je najčešće igrao na poziciji krilnog centra ili "četvorke".

"Tu mi je Troj Marfi, tu je Ajk Diogu, koji je ove godine bio 9. pik na draftu… U principu, on i ja se otprilike menjamo, ne znam na koji način, kako i šta, ali mi delimo minutažu iza Troja Marfija", dodaje Čabarkapa.

Cilj kluba je da se posle 11 godina tim vrati u plej-of.

"Prošle sezone, kad smo završili onako dobro, glavni cilj je bio da se uđe u plej-of. Počeli smo dobro, posle je došlo do pada, svi kažu normalnog za igranje u NBA ligi. Koliko utakmica igramo, mora da naiđe nekoliko u kojima ne ide sve kako treba. Sad smo opet počeli da igramo dobro, i nadamo se najboljem. Tu smo, borimo se za to osmo mesto, mislim da smo trenutno dve-tri utakmice ispod, ali ima još 30-tak do kraja. Moramo da završimo dobro. Svi se sad nadaju da završimo sezonu kao što smo prošlu… Videćemo, ja se iskreno nadam da ćemo ući u plej-of, posle eto 11-12 godina".

Konkurencija je prilično brojna?

"Jeste, ima tu neka grupa od tri-četiri-pet timova koji jure to osmo mesto, ne znam tačno… Bitno je da do kraja izguramo što bolje. Realne šanse imamo, imamo dobar tim, igrali smo stvarno dobro, sad se vraćamo u formu, tako da iskreno mislim da možemo da se izborimo, možda čak i za neko bolje mesto, ne to osmo, nego neko iznad".

Čabarkapa ističe da mu je veoma lepo u severnoj Kaliforniji.

"Navikao sam se na San Francisko, stekao sam dosta prijatelja tamo i mnogo više se družim i sa saigračima, nego u Finiksu. Rekao bih da sam se jednostavno bolje prilagodio i baš sam prezadovoljan… i gradom i timom i okruženjem. Samo još da počnem da igram i sve će biti dobro", uz osmeh kaže Čabarkapa i dodaje da ne bi imao ništa protiv da ostane tamo mnogo duže:

"Normalno, ne bih voleo da menjam puno klubova, puno gradova… Bilo mi je teško kad sam se selio iz Finiksa, mislio sam da se nikako neću privići na novu sredinu… sreća ispalo je kako je ispalo, ali voleo bih da ostanem negde što više vremena. Jednostavno, kad se naviknem na nešto što mi odgovara, voleo bih da budem tu što duže».

Ukoliko uspe da se izbori za veću minutažu i pruži partije kakve bi mogao, Čabrakapa bi trebalo da dobije poziv za pripreme nacionalnog tima, koji prošle godine nije dobio.

"Pa ne znam, evo izabran je selektor nedavno… ni sa kim se nisam čuo iz saveza, niko me nije zvao, tako da ne znam uopšte šta će biti ovog leta. Meni ostaje samo da radim, da probam da se nametnem igrama, da dobijem taj poziv… Prošle godine nisam bio na širem spisku, ali videćemo šta će biti ovog leta".

Čabarkapa je do sada za reprezentaciju igrao na samo jednom velikom takmičenju. Simbolično, bila je to poslednja medalja "plavih" - zlato iz Indijanapolisa, koje treba braniti u Japanu.

XS
SM
MD
LG