Linkovi

Poziv na formiranje demokratske alternative aktuelnoj vlasti u Crnoj Gori


Socijalistička narodna partija, Grupa za promjene i dvojica nekadašnjih istaknutih crnogorskih funkcionera pozvali su danas reformske snage na saradnju o formiranju demokratske alternative aktuelnoj vlasti.

Poziv su sa današnjeg sastanka u Podgorici uputili lider najjače opozicije partije Predrag Bulatović, direktor nevladine organizacije Grupa za promjene Nebojša Medojević, i bivši visoki crnogorski funkcioneri Andrija Jovićević i Miodrag Lekić.

Učesnici su se saglasili da u Crnoj Gori postoje relevantne demokratske političke snage koje, bez obzira na razlike oko državnog pitanja, mogu bez posrednika i mentora sa strane same doći do konsenzusa oko pitanja od nacionalne važnosti.

Zajednički je ocijenjeno da je za početak ekonomskog, institucionalnog, socijalnog i moralnog oporavka crnogorskog društva neophodno što prije otkloniti dvije osnovne prepreke.

Kako se navodi, to je na miran, demokratski i pošten način uz puno poštovanje standarda i stavova Evropske unije riješiti državno pitanje na referendumu koji nam predstoji i na prvim narednim parlamentarnim izborima promijeniti korumpiranu, nesposobnu i kompromitivnu vlast.

Učesnici sastanka smatraju da je opozicija u prošlosti pogrešnim odlukama i nedostatkom jasne vizije kod svih opozicionih faktora o strategiji za promjenu vlasti kao i zbog razjedinjenosti, međusobnih svađa i bespotrebne međusobne borbe za preraspodjelu opozicionog biračkog tijela, praktično omogućila opstanak režima na vlasti.

Učesnici su se potpuno saglasili o nedemokratskom karakteru režima, kontrolisanim medijima, netransparentnim tokovima nelegalnog novca porijeklom od šverca i ekonomije organizovanog kriminala iz zemlje i inostranstva, brojnim nerasvijetljenim ubistvima, usljed čega je stvoren izrazito negativni imidž države Crne Gore na međunarodnom planu.


XS
SM
MD
LG