Linkovi

Potpredsednik SRS Tomislav Nikolić: Vanredna sednica po povratku tima iz Beča


Posle izjave radikala Tomislava Nikolića da se dogovorio sa premijerom Vojislavom Koštunicom da eventualna nezavisnost Kosova bude proglašena okupacijom, iz Vlade nema reakcije na tu tvrdnju, ali su je zato oštro osudili koalicioni partneri i analitičari. Srpski pokret obnove smatra da je Nikolićeva izjava kontraproduktivna po državne interese. Funkcioner G17 Plus Čedomir Antić izjavio je da ta stranka neće podržati eventualni predlog da Skupština proglasi okupacijom nezavisnost Kosova.

Opoziciona Demoratska stranka osudila je Nikolićevu izjavu i izrazila zabrinutost što Vlada ne reaguje, a potpredsednik te stranke Dušan Petrović rekao je da nije mudro govoriti o potezima koje će država preduzimati u raspletu pitanja Kosova. Koordinator Foruma za etničke odnose Dušan Janjić ocenio je da bi premijer Koštunica morao što pre da saopšti javnosti o čemu je razgovarao sa Nikolićem, a direktor Beogradskog centra za ljudska prava Vojin Dimitrijević izjavio je da Nikolićeva pretnja može da izazove podsmeh u međunarodnoj zajednici, ali i da štetno utiče na važne strane države pred početak pregovora o Kosovu.

Izjava Nikolića u Briselu primljena kao iznenađenje

Elvir Bucalo
Brisel

Izjava potpredsednika Srpske radikalne stranke, Tomislava Nikolića, o navodonom dogovoru sa premijerom Vojislavom Koštunicom da će se, u slučaju nametanja nezavisnosti Kosova proglasiti okupacija tog dela srpske teritorije, za sada nije naišla na zvanična reagovanja Brisela. Medjutim, nezvanično, prva reakcija je iznenadjenje, a potom i zabrinutost.

U krugovima bliskim visokom predstavniku EU, Havijeru Solani, su iznenadjeni tvrdnjama o unaprijed utvrdjenim rešenjima, tim pre što se, ni u savetu ministara, ni u zaključcima Kontakt grupe nigde ne pominje mogućnost da se unapred bilo šta odluči, a još manje da se takva odluka nekome nametne. U tom pravcu je i celokupni angažman zvaničnog Brisela- dogovor Prištine i Beograda, koji će sadržati suštinu interesa obe strane, ali i podržzati stabilnost regiona.

Sa istim ciljem je bila i nedavna poseta izaslanika UN-a, Marti Ahtisarija sedištu EU, gde je sa njenim najvišim zvaničnicima usaglasio stavove kakve će zastupati kada se uskoro, na pregovorima u Beču, okupe srpski i albanski pregovarači. Iz Solaninog kabineta se zato posebno naglašava da je potrebno da pregovori počnu u "mirnoj i konstruktivnoj" atmosferi, kao i da je potrebno jasno odvojiti izjave pojedinih britanskih zvaničnika o Kosovu, od poznatog stava Evropske unije.


XS
SM
MD
LG