Linkovi

Naučnici otkrili najstarijeg pretka džinovskog i krvoločnog Tiranosaurusa Reksa


Kineski i američki naučnici otkrili su do sada najstarijeg poznatog pretka džinovskog i krvoločnog Tiranosaurusa Reksa. U pitanju je primitivni tiranosaur, star oko 160 miliona godina, koji je mnogo manji i više podseća na prethodnika pevca nego Ti-reksa.

U zapadnim delovima kineske pustinje Gobi, u zemljištu sastavljenom od mešavine peska, gline i vulkanskih naslag, otkriveni su ostaci životinje koja je nazvana Guanlong, što na kineskom znači “zmaj sa krestom”. Dva pronađena skeleta su tako nazvana baš zbog neobične kreste koju su imali na vrhu glave – poput one koju imaju pevci, jedino što njihova preistorijska kresta nije bila talasasta. Član tima Džejms Klark, sa univerziteta Džordž Vašington, ukazuje da se kresta značajno smanjila kod seldeće poznate vrste dinosaurusa, pernatog tiranosaurusa koji je po otkrivanju 2004. nazvan Dilong. Kada je na scenu stupio Ti-reks – nekih 90 miliona godina kasnije – kresta je potpuno nestala.

“Ova visoka kresta je jedinstvena za tiranosauruse i možda predstavlja prethodnika cele grupe, što znači da je postojala na početku, a kasnije je nestala. Još uvek nam nije jasno kakva je bila njena stvarna svrha.”

Klark napominje da niko ne zna da li je kresta bila odlika samo muških tiranosaurusa – kao što je to slučaj kod pevca, pošto pol otkrivenih fosila nije moguće utvrditi. Naučnici nisu odmah znali da su otkrili pretke tiranosaurusa. Tek pažljivijim istraživanjem pronašli su sličnosti u vilici, zubima i pelvisu. Klark naglašava da se vrsta tiranosaurusa sada produžava sve do oko polovine preioda srednje Jure, što je vreme kada je došlo da razgranavanja životinjskih vrsta. Za razliku od strašnog Ti-reksa, koji je imao relativno kratke gornje ekstremitete, sa samo dva prsta, novo-otkriveni Guandlong je imao duge, tanke prednje ekstremitete sa tri prsta, mnogo sličnije današnjim pticama. Mark Norel je naučnik pri Američkom prirodnjačkom muzeju u Njujorku, i član je ekipe koja je otkrila novog tiranosaurusa.

“Ovo je mnogo gracioznija životinja, u poređenju sa gigantskim Tiranosaurusom Reksom. Kakve to veze ima sa lovom I hvatanjem plena - ne znamo, pošto nemamo pouzdane informacije čime su se ove životinje hranile.”

Ipak, zna se da su se novootkriveni tiranosaurusi hranili mesom, a naučnici pretpostavljaju da im je telo bilo pokriveno perjem.

XS
SM
MD
LG