Linkovi

Drašković: Saopštio sam naše stavove koji su maksimalno kompromisni i evropski


Ministar inostranih poslova Srbije i Crne Gore Vuk Drašković rekao je danas na kraju dvodnevne posete Berlinu da je sagovornike upoznao sa „maksimalno kompromisim i maksimalno evropskim“ stavovima Beograda o rešavanju pitanja Kosova.

Drašković je danas popodne završio dvodnevnu posetu Berlinu gde se sastao sa šefom nemačke diplomatije Frankom-Valterom Štajmajerom, članovima Spoljnopolitičkog odbora Bundestaga i političkim direktorom Ministarstva inostranih poslova Mihaelom Šeferom koji je i predsedavajući Kontakt grupe.

„Saopštio sam naše stavove koji su maksimalno kompromisni i maksimalno evropski. Oni polaze od toga da sva legitimna prava koja ima albanska većina moraju i da joj pripadnu, ali i da prava Srba i ostalih nealbanaca moraju biti maksimalno zaštićena. Pri tome se mora poštovati povelja Ujedinjenih nacija (UN) i medjunarodni principi. Na ovim osnovama možemo da idemo ka kompromisu i ka evropeizaciji i Srbije i celog zapadnog Balkana“, rekao je Drašković u susretu sa novinarima.

Rekao je da je istovremeno kod nemačkih sagovornika „insistirao na tome da albanska većina mora biti suočena sa zahtevom glavnog pregovarača i Kontakt grupe da se glavni standardi iz izveštaja amabasadora Kaja Ejdea moraju primeniti“.

„Izneo sam stav da se albanskoj većini ne sme dopustiti da ucenjuje medjunarodnu zajednicu zahtevima da neće da poštuje ljudska prava Srba dok ne dobiju nezavisnost“, preneo je Drašković.

„Povelja UN se mora poštovati. Presedana ne sme da bude i teritorijalna celovitost Srbije ne može da bude dovodjena u pitanje. Bilo koje rešenje koje bi rušilo teritorijalnu celovitost Srbije, pri čemu ni najmanje neće biti okrnjena prava albanske većine, narod u Srbiji bi doživeo kao ponižavanje, kao dodatno kažnjavanje, a na ponižavanju Srbije ne može se graditi evropski entuzijazam u Srbiji, niti evropska perspektiva ni Srbije ni celoga regiona zapadnog Balkana“, rekao je Drašković.

XS
SM
MD
LG