Linkovi

Solana: Izbora novog predsednika znak zrelosti i jedinstva


Na izbor novog kosovkog predsednika reagovali su danas najviši evropski i NATO zvaničnici, uz nadu da će to doprineti demokratskom dijalogu i rešavanju otvorenih pitanja.

Medju prvima se iz Brisela oglasio visoki predstavnik EU, Havijer Solana, pozdravljajući izbor Fatmira Sejdiua za novog predsednika Kosova. Za Solanu je brz proces izbora novog predsednika znak zrelosti i jedinstva u vrememe izazova.

Visoki predstavik EU se nada da će se bez oklevanja nastaviti proces utvrdjivanja kosovskog statusa. Sa druge strane, za Solanu je važno da se na delu iskaže primena standarda, u svetlu potrebe da sve kosovske zajednice dobiju garancije za bezbednu i mirnu budućnost.

Generalni sekretar NATO, Jap de Hop Shefer, pozdravlja izbor novog kosovskog predsednika, podsećajući da je reč o čoveku čija reputacija govori da je umeren i da želi da traži kompromise. Za prvog čoveka Alijanse su to odluke čija će važnosti doći do izražaja dok bude vodio Kosovo kroz naredne mesece, kada će se odlučivati o kosovskom konačnom statusu.

Evropski komesar za proširenje, Oli Ren, koji se, zajedno sa predsednikom Komisije, Manuelom Barosom sprema u skoru posetu balkanskom regionu, takodje je pozdravio izbor novog predsednika Kosova- odmah mu poručuje da može računati na evropsku podršku, posebno u ovo vreme procesa odredjivanja kosovske budućnosti.

Ren tako poručuje da Kosovo, kao i ostatak Balkana, imaju jasne evropske perspektive. On priznaje da je proces odredjivanja kosovskog statusa pitanje koje trenutno predstavlja najveći politički izazov u regionu. Proces Unija podržava, ulažući snagu u rešenje koje će biti, ne samo održivo, već će i stvoriti istinski demokratsko i multietničko društvo.

Slične poruke stižu i iz Predsedništva unije, gde se uz pozdravljanje izbora i nade u njegov doprinos rešavanju otvorenih pitanja, pozivaju i lideri kosovskih Srba da ovu priliku iskoriste i pridruže se političkom procesu.


XS
SM
MD
LG