Linkovi

Izrael gnevan zbog apela Rusije Hamasu


Izrael je oštro kritikovao odluku Rusije da pozove ekstremističku palestinsku grupu Hamas u Moskvu, posle njene pobede na palestinskim parlamentarnim izborima prošlog meseca. Izrael je saopštio da takav stav Rusije nanosi štetu globalnom ratu protiv terorizma.

Izrael je gnevan zbog ove izjave ruskog predsednika Vladimira Putina. Putin je rekao da Rusija ne smatra Hamas za terorističku organizaciju i dodao kako poziva lidere te grupe da posete Moskvu. Ruski funkcioneri navode da će apelovati na Hamas da prizna pravo Izraela na postojanje. Medjutim, Izrael je uputio protest Moskvi, tvrdeći da je Rusija prekršila medjunarodni konsenzus da se izoluje Hamas, koji Izrael, Evropska unija i Sjedinjene Države smatraju terorističkom organizacijom. Izrael je optužio Rusiju da pruža legitimitet terorističkoj grupi odgovornoj za samoubilačke bombaške napade u kojima su stradale stotine Izraelaca. Bivši premijer Izraela, Benjamin Netanjahu, izjavio je za izraelski radio:

”Ovo je veoma ozbiljan razvoj dogadjaja. On prekida krug delegitimizacije koji moramo da održimo u pogledu Hamasa, koji je predan ideji našeg uništenja.“

Pored Sjedinjenih Država, Evropske unije i Ujedinjenih nacija, Rusija je član takozvanog ”bliskoistočnog kvarteta“ koji posreduje u rešavanju izraelsko-palestinskog sukoba. Izrael je saopštio da bi Rusija trebalo da postupa u skladu sa odlukom ”kvarteta“ i da ne održava kontakt sa Hamasom ukoliko ta grupa ne ublaži svoja gledišta. U Vašingtonu, portparol Stejt Departmenta, Šon Mekkormak, rekao je da stav ”kvarteta“ nije izmenjen:

”A to je da Hamas mora da donese sledeće odluke: da prizna državu Izrael, da se odrekne terorizma i da poštuje medjunarodne obaveze koje je Palestinska vlast potpisala. Svakako, očekujemo da Rusija, u svojstvu člana kvarteta, uputi istu poruku.“

Hamas je odbacio te zahteve, ali istovremeno nastoji da stekne legitimitet u medjunarodnoj zajednici. Rusija je, kako izgleda, spremna da to pruži u vidu otvaranja dijaloga. Lideri Hamasa se nadaju da će i druge zemlje slediti taj primer. Oni su rekli da će im biti veoma drago da posete Moskvu.

XS
SM
MD
LG