Linkovi

Funkcioneri NATO-a rade na Avganistanu i Snagama za brzo reagovanje


Ministri odbrane NATO-a sastali su se juče u Italiji u cilju diskusija o daljem širenju uloge alijanse u Avganistanu, finalnim pripremama za osnivanje snaga za brzo reagovanje i drugim pitanjima koja funkcioneri opisuju kao važna u oblikovanju uloge NATO-a u 21 veku.

Američki sekretar za odbranu Donald Ramsfeld je rekao da neke zemlje daju nove ili veće doprinose za snage za brzo reagovanje, koje treba da postanu operativne u oktobru. Medjutim, on nije mogao da kaže da li su te snage sada primile sva potrebna obećanja. Ranije tokom nedelje, jedan visoki američki funkcioner je rekao da te snage imaju 80 posto potrebnih resursa.

Ministri su takodje diskutovali o planu NATO-a da preuzme kontrolu nad bezbednosnim i stabilizacionim operacijama u južnom Avganistanu sredinom ove godine. Sekretar Ramsfeld je rekao da su nastojanja NATO-a u Avganistanu primer one vrste operacija koje savez treba da sprovede kako bi učinio sve što je neophodno u današnjem svetu.

”Razlog što je NATO angažovan u Avganistanu je taj da je ovo 21 vek i da problemi nisu specifično ograničeni na okvire jedne države. Oni nisu čak ni specifično regionalni. U mnogim instancama to su globalni problemi. Potreban je savez kao što je NATO da se prilagodi i suoči sa izazovima ovog novog veka.“

Ministri NATO-a će se danas sastati sa svojim ruskim kolegama, kao i sa kolegama iz sedam mediteranskih zemalja koje vode dijalog sa NATO-m. Tih sedam zemalja, šest arapskih zemalja i Izrael po prvi put će učestvovati u kontra-terorističkim operacijama NATO-a u Mediteranu kroz par meseci. U tim operacijama učestvovaće i Rusija.

XS
SM
MD
LG