Linkovi

Strah od epidemije gripa u Africi


Nakon što je prvi slučaj virusa H5N1 ptičjeg gripa u potvrđen u Nigeriji, SZO strahuje da se bolest u Africi već proširila, ali nije detektovana radi neorganizovane veterinarsko-zdravstvene strukture najsiromašnijeg kontinenta.

Visoki zvaničnik Svetske zdravstvene organizacije Dejvid Nabaro kazao je da ta organizacija očekuje otkrivanje novih H5N1 slučajeva u drugim delovima Afrike, naročito u siromašniji predjelima podložnim širenju raznih virusnih bolesti. Zapadna Afrika se trenutno smatra najpovoljnijom regijom za širenje H5N1 virusa na "crnom kontinentu".

Prvi slučaj pojavljivanja H5N1 kod uginulih ptica otkriven je na jednoj farmi živine u mestu Jaji, u centralnoj nigerijskoj državi Kaduna. Osim što bi bolest mogla dodatno da pogodi bolestima i siromaštvom opterećeno afričko stanovništvo mnogi poljoprivrednici bi mogli da ostanu gladni, jer su male živinarske farme jedini izvor mesa za većinu afričkih domaćinstava.

SZO je već je preduzela prve mere suzbijanja širenja bolesti i sprečavanja prelaska sa ptica na ljude. Na afričkom kontinetu šansa za prelazak zaraze na ljude je velika, jer deo stanovništva u zabačenim selima i siromašnim mestima živi u uslovima koji odgovaraju širenju virusa. Zbog toga se strahuje da se virus već prilično raširio, no to će tek utvrditi zdravstveni stručnjaci koji proteklih dana intenzivno rade na istraživanju stvarnog stanja. Stanovništvo nije dovoljno upućeno u opasnost od bolesti i ne veruje vlastima koje su obećale da će isplatiti odštetu za svu uništenu perad, pa se strahuje da će biti pokušaja skrivanja životinja od zdravstvenih istrebljivačkih ekipa na terenu.

Više informacija o ptičijem gripu na adresi: www.voanews.com/serbian/avian_flu.cfm


XS
SM
MD
LG