Linkovi

Žene mnogo više od muškaraca imaju prikrivena srčana oboljenja


Nova istraživanja su pokazala da srčana oboljenja kod žena nisu uvek očigledna, čak ni lekarima koji ih pregledaju. Studije pokazuju zašto neke žene nemaju upozorenje na srčani napad i često neće ni biti ustanovljen dok nije prekasno.

Nova istraživanja su pokazala da žene mnogo više od muškaraca imaju prikrivena srčana oboljenja. Njihova srca su gladna kiseonika. Iako rengenski snimci pokazuju da su njihove koronarne arterije čiste, one imaju suženja. Često, ženama se kaže da je sve u redu. Evo šta su lekari rekli Širli Kasvinkel.

«Meni je to izgledalo kao da vam neko stavlja jastuk na lice i ja ne mogu da dodjem do vazduha».

Lekari su pregledali srce i rekli da je sve u redu.

«Tako sam ja počela da im verujem».

To je zato što većina žena doživljava srčana oboljenja drugačije od muškaraca, sudeći prema mišljenju kardiologa Noel Barej Merc.

«Samo će svaka treća žena imati klasične simptome srčanog napada kao u holivudskom filmu».

Umesto toga simptomi kod žena su umor, otežano disanje, mučnina, vrtoglavica i bol u ramenima, vilici i vratu. Rengenski snimci možda ne pokazuju bilo kakve blokade zato što se ženski holesterol stvara ravnomerno po zidu arterije, što je suprotno od stvaranja u grumenima kao što je slučaj kod muškaraca. Zato je prvi znak srčanog oboljenja kod žena često srčani napad. Lekari sada traže nove dijagnostičke metode za žene: stres ekokardiogram koji može da pokaže kako radi srčani mišić pod stresom, CT snimak na kojem se jasno vide krvni sudovi oko srca i koronarna angiografija u kojoj se koriste tanke cevčice za ispitivanje krvnih sudova ili srčanih komora. Lekari naglašavaju da je veoma važan brz i sveobuhvatni pregled za žene koje se žale na bol u grudima , ozbiljan umor ili teškoće pri disanju.

XS
SM
MD
LG