Linkovi

Predsednik Džordž Buš: Medjunarodna saradnja od kritičnog značaja za pobedu u ratu protiv terorizma


Predsednik Buš je izjavio da je medjunarodna saradnja od kritičnog značaja za pobedu u ratu protiv terorizma. Američki predsednik je u današnjem govoru izneo detalje globalnih napora koji su osujetili plan terorista da izvrše napad u Los Andjelesu.

Džordž Buš je u oktobru obelodanio da je takav plan postojao, a danas je dao više detalja, očevidno u nastojanju da podvuče značaj medjunarodne saradnje. Prema njegovim rečima, mnogi Amerikanci bi nastradali slično onima koji su život izgubili 11. septembra 2001. da nije došla pomoć iz struktura bezbednosti iz drugih zemalja.

“Sada znamo da je u oktobru 2001. Halid Šejk Mohamed -- glavni planer terorističkih napada 11. septembra -- već pokrenuo plan da teroristi otmu jedan avion koristeći eksploziv skriven u cipelama da probiju vrata kokpita, i da tim avionom udare u najvišu zgradu na zapadnoj obali.”

Meta napada je bila poslovna zgrada u Los Andjelesu. Za razliku od napada 11. septembra, za koje je Al Kaida vrbovala Arape, u napadu u Kaliforniji trebalo je da učestvuju teroristi iz jugoistočne Azije gde je plan i raskrinkan kada je početkom 2002. uhapšen jedan od ključnih operativaca.

“Akcije i obaveštajne operacije koje su usledile jasno su pokazale šta je bila meta i kako je Al Kaida planirala da je napadne. Zahvaljujući tim obaveštajnim podacima, i drugim saveznicima je pošlo za rukom da uhapse glavne kolovodje, a i operativce vrbovane da učestvuju u tom napadu.”

Predsednik Buš je izjavio da skoro 50 odsto zemalja sveta sada učestvuje u ratu protiv terorizma, medju kojima je i nekoliko zemalja koje su do nedavno ignorisale terorističku pretnju. Stav Pakistana se promenio poslednjih godina, ukazao je Džordž Buš:

“Pre nepune 4 godine, Pakistan je bio jedina zemlja koja je priznala talibanski režim u Avganistanu, a danas pakistanske snage izlažu riziku živote svojih vojnika u potrazi za pripadnicima Al Kaide.”

Neprijatelj je oslabljen ali još uvek predstavlja pretnju, zaključio je američki predsednik dodajući da najnoviji snimci poruka Osame bin Ladena pokazuju da Al Kaida još uvek želi da izvrši napad na američkom tlu. SAD će i dalje biti u ofanzivi i nastaviće saradnju sa savezničkim zemljama u cilju uništenja te terorističke mreže, poručio je Džordž Buš.

XS
SM
MD
LG