Linkovi

Vakcina protiv gripa - globalni prioritet


Naučnici u SAD objavili su da su razvili revolucionarnu eksperimentalnu vakcinu koja nudi nadu za sprečavanje širenja ptičijeg gripa medju ljudima. Njihov novi proizvod mogao bi brzo da se proizvodi i izaziva jaku imunološku reakciju kod životinja.

Delotvorna vakcina protiv virusa ptičijeg gripa, poznatog kao H5N1, najhitniji je globalni prioritet. Medjutm, tradicionalni način proizvodnje vakcine protiv gripa mogao bi da bude neodgovarajući ukoliko bi došlo do do naglog širenja epidemije. Dve grupe istraživača, nezavisno jedna od druge, testirale su novu metodu koja izgleda može da savlada te prepreke, barem kod životinja. Oni su pronašli eksperimentalnu vakcinu koja može veoma brzo da se proizvodi, a deluje protiv različitih tipova virusa ptičijeg gripa. Lekar sa Univerziteta u Pitsburgu, Andrea Gamboto, predvodi jedan od timova , čiji izveštaj može da se pročita u časopisu za virologiju.

«Imamo dokaz da je ova vakcina 100 odsto delotvorna kod pilića i miševa».

Prema studiji objavljenoj u časopisu Lanset, drugi tim sa Univerziteta Perdju i iz Američkih centara za kontrolu i sprečavanje bolesti, dobio je iste rezultate na miševima prilikom primene njihove verzije vakcine. Jedina prepreka je to što te vakcine neće biti dostupne još nekoliko godina, jer dugotrajna ispitivanja na ljudima tek predstoje. Medjutim stručnjak za vakcine Geri Nejbel, iz američkog Nacionalnog instituta za zdravlje, kaže da one obećavaju.

»Mi sada radimo na raznim pristupima tom gripu. Dobra vest je da smo identifikovali još jedan, koji izgleda da je delotvoran», zaključuje Nejbel.


XS
SM
MD
LG